Tek pad prodaje naterao mesare da obore cene

Cena svinjskog mesa po svoj prilici dostigla je prethodnih nedelja maksimum i u proteklih nekoliko dana počela je da pada.

Tako se sada kilogram žive vage svinja kreće između 170 i 180 dinara, a u mesarama i marketima svinjsko meso jeftinije je između 30 i 100 dinara. Stručnjaci tvrde da će cena nastaviti da pada, ali sumnjaju da će biti ista kao što je bila pre skorašnjeg poskupljenja.

Trgovci i mesari su izračunali da im je prodaja svinjskog mesa opala u gotovo istom procentu u kojem je ono na tržištu poskupelo, odnosno da se promet smanjio za više od 30 odsto i da nije bilo drugog rešenja osim sniženja cene.

Zapravo, dogodilo se ono što su stočari i predvideli - da će zbog poskupljenja svinjskog mesa, koje je bilo veće nego što je poskupeo kilogram žive vage, opasti kupovina jer građani za skupo meso nemaju novca te su, umesto svinjskog buta, počeli da kupuju iznutrice i papke, a kvalitetnije meso ostajalo je u vitrinama jer za njega jednostavno u kućnom budžetu nema para.

S druge strane, stočari su bili zadovoljni novom cenom žive vage jer su se u prvoj polovini ove godine žalili na to da je ona toliko niska da oni na svakoj prodatoj svinji trpe gubitke. Računaju da je cena od najmanje 150 dinara po kilogramu jedina isplativa. Nagli skok cene žive vage stočaroma je dobrodošao, ali su i pored toga tvrdili da to nije razlog za drastično poskupljenje svinjskog mesa u mesarama i marketima i da je reč o velikom udelu prerađivača u ceni, piše Dnevnik.

Njihova računica pokazivala je da su prerađivači i sa znatno nižom cenom žive vage imali tri puta veće prodajne cene svinjskog mesa. Ukazali su i na to da pad cene žive vage ne osigurava da će pasti cena svinjskog mesa u mesarama i prodavnicima, a ako se to i dogodi, biće nekoliko desetina dinara. Pokazalo se da su njihove prognoze bile tačne, da svinjsko meso u mesarama i prodavnicama jeste pojeftinilo, ali je i dalje za osiromašenog srpskog potrošača skupo.

Stočari ukazuju na to da je kvalitet našeg svinjskog mesa mnogo bolji od uvezenog, ali da ne stiže do domaćeg proizvođača. Do njega, po njihovoj oceni, stiže uvozno smrznuto svinjsko meso koje je stalajo najmanje pola godine, a još toliko prerađivači imaju vremena da ga preradi. Takva pravila znače da potrošači u Srbiji ne mogu da znaju zemlju porekla svinjskog mesa, datum klanja ili datum zamrzavanja svežeg mesa i da se na osnovu toga opredele da li hoće da ga kupe ili ne.

  • ĐURA

    28.08.2016 09:29
    Veganmesožder

    Krompir je daleko jeftiniji, a bogat je biljnim proteinima. Isto grasak, paradajz, paprika, kupus, i tako dalje. I ne vristi kad ga seku.+prasetina ili jagnjetina.A,zalijem sokom od ječma ili grožđa.
  • DjakoN

    28.08.2016 07:34
    tuga...
    @Orwell Vegan
    Predpostavljam da treba svinju da drzimo kao kucnom ljubimca?? Ne daj boze nekog rata pa da vidim kako bi se borio sa par zrna graska u stomaku... Kakvi su to ljudi koji traze pravdu za svinju....
  • Orwell Vegan

    27.08.2016 22:10
    Mesozderima za razmisljanje
    Krompir je daleko jeftiniji, a bogat je biljnim proteinima. Isto grasak, paradajz, paprika, kupus, i tako dalje. I ne vristi kad ga seku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.