Pozitivan izveštaj Svetske banke o privrednom rastu Srbije

Poslednji izveštaj Svetske banke govori o pozitivnom privrednom rastu Srbije u 2016. godini, uz ocenu da je ekonomska aktivnost zemlje ubrzana podstaknuta investicijama i izvozom, što je poboljšalo ranija očekivanja Svetske banke u pogledu privrednog rasta Srbije u 2016.

"Imamo vrlo dobru poruku za Srbiju. Zemlja se nalazi na dobrom putu privrednog rasta. Očekuje se da taj rast bude 2,5 procenata do kraja 2016. Ono ššto je vrlo važžno jeste da je ovaj rast sveobuhvatan, zasnovan na ožživljavanju investicija, privatne i jave potroššnje, a raste i izvoz. Za nas ove vesti su vrlo dobre", izjavila je menadžžerka Odeljenja za makroekonomsku i fiskalnu politiku Galina Vinselete.

Jesenji izvešštaj Svetske banke, koji je danas predstavljen u Briselu, ali i u balkanskim zemljama koje su pokrivene analizama, ukazuje na činjenicu da je fiskalni deficit Srbije smanjen na 2,5 procenata bruto drušštvenog proizvoda uz očekivanje daljeg pada.

Uprkos dugom periodu formiranja Vlade u Beogradu posle aprilskih izbora, Svetska banka naglaššava da su u Srbiji nastavljeni napori na sprovođenju ključnih strukturnih reformi, kao ššto su reforme žželeznice i elektroprivrede.

Nastavak napretka u reformama, posebno u okviru optimizacije javne uprave, biće od ključnog značaja za održžavanje pozitivnog ekonomskog i fiskalnog učinka u srednjeročnom periodu, ššto će se odraziti i na otvaranje novih radnih mesta i smanjenje siromašštva, ocenjuju u Svetskoj banci.

Pojačana ekonomska aktivnost dovela je i do poboljššanja na tržžišštu rada u Srbiji, pri čemu je nezaposlenost sa prosečnih 17,7 procenata iz 2015. godine pala na 15,2 procenta u drugom kvartalu 2016.godine.

I nezaposlenost među mladima je smanjena i to sa 42,4 procenta iz prethodne na 36,1 procenat ove godine. Istovremeno, realne plate su, posle tri godine uzastopnog pada, u prvoj polovini 2016. godine porasle za 3,3 procenat u odnosu na isti period proššle godine.

Inflacija nastavlja da bude ispod donje projektovane granice usled niskih cena energije i hrane.

  • Grgolj

    28.09.2016 18:29
    Ne radi se o pozitivnim trendovima u društvu, već o zabrinjavajućim: društvo se ubrzano raslojava na (s jedne strane) sve brojniju sirotinju, i (s druge strane) na tanji, ali sve bogatiji sloj koji se bogati na račun onih prvih. Drugim rečima: siromašni tonu u sve veće siromaštvo, a bogatise uzdižu u još žešće bogaćenje. Kuda to vodi? Ne smem da kažem! (Ne zato što se nekog plašim, već što mi se gaće tresu od straha kakva nam se budućnost smeši.... pardon: bekelji.)
  • Lazar

    27.09.2016 12:59
    Osećamo mi to vrlo dobro
    Pa sada će AV da nam maše tim izveštajem narednih 10 godina i priča kako je bolji život stigao pre zacrtanog roka zahvaljujući njemu i radi od 25h dnevno (a mi bagra nezahvalna, besposličarska)! Naje*asmo mi još više zbog ovakvih gluposti i laži. Znači ima još puno toga da se proda, opere love i abnormalno zaduži, čim ovako pišu o nama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.