Albanija i Bosna ispred Srbije po rastu ekonomije

Uprkos velikim najavama vlasti da će Srbija ove godine biti među zemljama sa najvećim privrednim rastom u Evropi činjenica je da će se naći negde na proseku i to proseku zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope.
Prema "Izveštaju o tranziciji" Evropske banke za obnovu i razvoj, Srbija će 2016. godinu završiti sa rastom ekonomije od 2,5 odsto. Od 11 zemalja ovog regiona sedam njih će godinu završiti sa privrednim rastom većim od ovog. 
 
Region predvodi Rumunija sa procenjenim rastom od 4,8 odsto, a tu je i Crna Gora sa očekivanih četiri odsto. Iznad proseka su i Albanija sa 3,3 odsto, Slovačka sa 3,2 odsto i Poljska sa tri odsto privrednog rasta. Ispred Srbije će završiti i Bugarska sa 2,8 odsto, pa i Bosna i Hercegovina sa 2,7 odsto.
 
Iza nas naći će se Hrvati, Mađari i Makedonci. Po nas nepovoljna okolnost je što je Srbija prethodnih godina imala ili skroman rast (0,7 odsto u 2015. godini) ili recesiju (-1,8 odsto u 2014. godini), dok je većina drugih zemalja beležila solidne stope privrednog rasta.
 
Srbija će po nečemu biti prva u regionu, a to je visina inflacije. Začudo to ovoga puta neće biti problem jer je projektovana inflacija u Srbiji jedan odsto, dok će većina zemalja završiti u deflaciji. Inače deflacija se smatra velikim problemom za ekonomiju jer obeshrabruje potrošnju i investicije što dovodi do smanjenja privredne aktivnosti, piše Danas.
 
Ono što je pozitivno za Srbiju je prilično velika procena neto priliva stranih direktnih investicija. EBRD je za Srbiju izneo procenu da će neto priliv SDI iznositi 4,8 odsto BDP-a. Samo Albanija sa 8,2 odsto BDP-a i Crna Gora sa 12,1 odsto BDP-a će imati veći priliv stranih direktnih investicija u regionu. Prilivi SDI ostalih kretaće se od 0,5 odsto u Slovačkoj do tri odsto BDP-a u Bugarskoj.
  • Rast bez naroda

    12.11.2016 16:37
    Srbija nema svoje fabrike. Srpski narod nema svoju privredu. Ako postoji neki rast - onda taj rast doživljavaju i osete vlasnici fabrika i privrede - koji uglavnom nemaju nikakve veze sa srpskim narodom. Odnose taj rast preko granice.
    To ti je kad je neko mlad i ne mnogo pametan i hoće da gradi drugom fabrike i to naziva napretkom.
    Možda je država dobila više od poreza - ali nama nije dala.
    Sreća je - što nije još više oduzela. Od penzija ili od trudnica, socijale, školstva.
    Možda je to rast za nas?
  • ponor

    12.11.2016 15:33
    Ali je zato vazno biti vidjen u BIG-u .
  • naravno

    12.11.2016 15:18
    Tako je, naravno, jer nepismeni radikali vladaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija