U Srbiji misle da im je za posao potrebna veza

Da je za dobijanje posla potrebna veza, smatra 38 odsto ispitanika iz Srbije, pokazuje istraživanje koje je sproveo portal MojPosao.
Taj procenat je u Hrvatskoj skoro duplo veći - čak 71 odsto ispitanika smatra da je potrebno poznavati nekog kako bi se došlo do posla, dok u Bosni i Hercegovini iznosi 64 procenta. Portal MojPosao je za vreme trajanja 7. regionalnih Virtuelnih dana karijera i znanja u saradnji sa vodećim portalima za oglašavanje poslova u Srbiji (Infostud.com) i Bosni i Hercegovini (Posao.ba), sproveo istraživanje čiji je cilj bio da se utvrde sličnosti i razlike tržišta rada u ove tri zemlje. U istraživanju je učestvovalo preko 2.300 ljudi. Najviše ispitanika učestvovalo je iz Srbije (60%), Hrvatske (31%) i Bosne i Hercegovine (9%).
 
Najviše Srba očekuje povišicu i namerava promenu posla
 
Povišicu u najvećoj meri očekuju ispitanici iz Srbije (23%) i petina ispitanika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
 
Kada govorimo o promeni posla, trećina ispitanika (34 procenta) planira promenu posla u ovoj godini što je nešto niže od prošle godine kada je 39 odsto ispitanika planiralo da promeni posao.
 
Četvrtina ispitanika (24 odsto) posao planira da promeni samo ako na to da budu prisiljeni. Kao i prošlih godina, posao najviše nameravaju da promene ispitanici iz Srbije, a najmanje oni iz Bosne i Hercegovine.
 
Strani vlasnik - najpoželjniji gazda
 
Istraživanje je pokazalo da se većina ispitanika ne boji za svoje radno mesto (61 procenat). Ipak, još je dobar deo onih koji strepe za sigurnost radnog mesta (32 procenta), iako je takvih ispitanika znatno manje u odnosu na prošlu godinu.
 
Kada bi mogli da biraju idealnog poslodavca, najviše ispitanika, kao i prošlih godina, izabralo bi stranog vlasnika (31 procenat). Trećina ispitanika najradije bi radila za sebe, dok je 19 odsto njih izrazilo želju da radi za državu. Država kao poslodavac popularna je u Srbiji i Hrvatskoj, dok ispitanici iz Bosne i Hercegovine ne preferiraju tu opciju. Od svih ispitanika, ispitanici iz Bosne i Hercegovine su najskloniji preduzetničkim vodama.
 
Međuljudski odnosi važniji od novca, iskustvo i veza najbolje preporuke
 
Na radnom mestu ispitanicima nije najvažniji novac, već međuljudski odnosi (40 odsto) i priznanje za obavljen rad (26 procenata). Novac se nalazi tek na trećem mestu i svega je 17 odsto ispitanika izjavilo kako im je to najvažniji element.
 
Nešto više od polovine zaposlenih ispitanika (53 procenta), kao i prošle godine, izdvaja iskustvo kao najvažniji element za dobijanje posla. Znanja, veštine, pa i vezu navelo je 47 odsto ispitanika. Važnost preporuke prepoznala jetačno trećina ispitanika, a 23 procenta njih smatra da je za dobijanje posla važan završen fakultet.
 
Praksa neprodužavanja ugovora na određeno najpopularnija je u Hrvatskoj gde je 34 odsto ispitanika to navelo kao razlog nezaposlenosti, dok je isto navelo 22 procenta ispitanika iz Srbije i 27 odsto ispitanika iz Bosne i Hercegovine. Najkraći 'staž' nezaposlenosti imaju ispitanici iz Hrvatske; njih 31 odsto nezaposleno je do tri meseca, dok je takvih 15 odsto u Srbiji i 27 procenata u Bosni i Hercegovini.
 
Internet oglasi najpopularniji, jedan čovek se javi na njih 20
 
Na specijalizovanim web stranicama za oglašavanje slobodnih radnih mesta posao traži 79 procenta  ispitanika. Na društvenim mrežama posao traži 49 odsto njih, dok svega 15 procenata ispitanika pregledava štampane oglase.
 
Od kada su nezaposleni, četvrtina ispitanika javila se na prosečno 20 oglasa za posao, a njih 25 procenata javilo se na do deset oglasa. Na više od 100 javilo se 19 odsto ispitanika, dok se devet procenata nije javilo ni na jedan oglas za posao. Za 62 odsto ispitanika pri izboru radnog mesta najvažnija stavka je radno vreme, a 57 odsto njih je navelo visinu primanja. Sigurnost posla i profesionalno usavršavanje je za 56 procenata ispitanika važno na radnom mestu.
 
Skoro 40 odsto Srba misli da im je potrebna veza za posao
 
Poražavajući je podatak da čak 71 procenat nezaposlenih ispitanika smatra da je za dobijanje posla prvenstveno važna veza, što je porast u odnosu na prošlu godinu kada je to izjavilo 67 odsto ispitanika.
 
Uporedimo li nezaposlene ispitanike iz tri države, pokazuje se da tek 38 odsto ispitanika iz Srbije smatra da je za dobijanje posla potrebna veza. U Hrvatskoj čak 71 procenat njih je odgovorilo potvrdno na ovo pitanje, slede ih ispitanici iz BiH (64%).
 
Trećina studenata očekuje posao nakon tri meseca, najvažnije znanje
 
Najviše ispitanika koji se školuju (32%) očekuje da će posao naći u roku jednog do tri meseca, a 26% da će posao pronaći u roku tri do šest meseci nakon završetka školovanja. Da će posao tražiti pola godine do godine dana smatra 7% ispitanika, a da će posao tražiti više od godinu dana smatra 18% ispitanika.
 
Karijera nije više najvažnija u životu
 
Četvrtini ispitanika (24 odsto) karijera je jako važna u životu, najviše ispitanicima iz Hrvatske (64%), ali je to značajno manje nego prošle godine kada je 40 odsto njih izjavilo kako im je karijera jako važna. Najveći broj ispitanika (64%) izjavio je kako im je karijera važna, ali ne i jako važna, dok 11% ispitanika kaže da im je 'svejedno', pokazalo je istraživanje portala MojPosao.
  • dobrotvorka

    16.11.2016 12:30
    TA OTKUD?
    Ne i ne treba! Pa to već i bebe u stomaku znaju! Šta mislite da li će ovi iz ZIG-a da se (OPET) zaposle preko veze ili preko sajma zapošljavanja?
  • BadRobot

    16.11.2016 08:36
    Dosledan matrixu
    U Srbiji 38% smatra kako im je za zaposlenje potrebna veza, a onih preostalih 62% su izgleda naivni, jer zaista misle da im za to (državni posao) ne treba veza?! Za razna deficitarna zanimanja kao što su programeri i tsl. veza sigurno nije potrebna, kao i za ona zaposlenja gde će vas poslodavci eksploatisati od ranog jutra do kasno uveče, ili obratno, a pri tome veća je verovatnoća da nećete dobiti platu koju ste pošteno zaradili nego da ćete je dobiti pošto će poslodavac verovatno da pronadje novu žrtvu (novog roba) jer mu se to tako lepo može.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.