Investicioni rejting Srbije na nivou "smeća"

Sve bivše republike SFRJ, osim Slovenije, imaju slabiji investicioni rejting na listi "Standard and Poor's" nego pre 25 godina.
Prema ocenama analitačara ove kuće, mlade demokratije i neefikasne institucije predstavljaju najveću slabost bivših jugoslevniskih republika. Osim po niskom dohotku i lošim javnim finansijama, to se ogleda i u neefikasnom raspoređivanju resursa, pre svega zbog značajnog prisustva države u njihovim ekonomijama. 
 
"Standard and Poor's" je Srbiju prvi put ocenio 2004. godine i to rejtingom B+, što je treći nivo rejting, gledajući od najgoreg naviše. Sa tako nisko nivoa je krenula samo još i Bosna i Hercegovina. 
 
Danas se Srbija nalazi na jedan nivo višem rejtingu BB- sa stabilnim izgledima, što je i dalje neinvesticioni rejting, odnosno "smeće" rejting. Na istom nivou se nalazi i Makedonija, dok je lestvicu niže Crna Gora.
 
Zbog slabog poverenja u sopstvenu valutu i sećanja na inflaciju sve ekonomije su značajno "evroizirane". U Srbiji, Hrvatskoj i BiH potraživanja u stranoj valuti prelaze 40 odsto, što je skoro dvostruko više nego u drugim zemljama koje imaju rejting BB. Kod depozita je još veća zavisnost od evra. 
 
Pored spoljnog duga, najveći krivac za nizak rejting zemalja u regionu su nizak standard i velika nezaposlenost. Nivo nezaposlenosti se kreće između 15 i 30 odsto.  Ono što je još primetno jeste da sve zemlje bivše SFRJ karakteriše odliv mozgova i demografska depopulacija. 
 
Prema ocenama "Standard and Poor's-a", prednosti Srbije su strukturne reforme i privredni rast indukovan investicijama, posebno u izvozne sektore. S druge strane mane su visok javni dug, slaba monetarna politika i nizak dohodak građana.
  • ...

    19.11.2016 11:11
    U SFRJ je Vojvodina bila najrazvijenija posle Slovenije, a vidi nas sad...
  • ZLObodan m.

    19.11.2016 02:58
    @milan
    najpre su nam rasturili zemlju pa je bombama dokusurili a sad nam seru o rejtingu.

    Za to se pre svega zahvali voljenom ZLObi koji se inatio citavom svetu i to preko ledja sopstvenog naroda .
  • Nisu obavešteni

    18.11.2016 23:20
    Pa kad nisu pitali AV-a. Objasnio bi on njima, u koje oblake smo dospeli.
    Takođe, nisu pitali ni "najgledaniju televiziju danas, sa šerom od preko 120%",
    i to među svim generacijama, pa i nerođenom decom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija