Strani investitori traže duži rad na određeno

Rad na određeno vreme mogao bi da bude produžen sa 24 na 36 meseci, ako Vlada posluša preporuku Saveta stranih investitora.
Duško Vuković, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da bi produženje roka ugovora samo smanjilo finansijska opterećenja poslodavaca, a kod radnika, pogotovo mladih, produžilo strah zbog nesigurnog radnog mesta.
 
- U sadašnjem Zakonu o radu postoji mogućnost da radnici rade na određeno vreme i duže od 24 meseca, ali samo kao pogodnost poslodavcima koji tek osnivaju svoja preduzeća da u periodu od datuma osnivanja, najduže do godinu dana, određeni broj radnika zaposli na 36 meseci, čak i duže, a mogu da se zaposle na određeno vreme do pet godina i ljudi kojima je do odlaska u penziju ostalo još toliko vremena - kaže Vuković za Novosti.
 
On dodaje da Savet stranih investitora nije zadužen za socijalni dijalog u Srbiji, već da samo objedinjuje interese kompanija koje su došle kod nas. Poslednjih desetak godina izdaju tzv. Belu knjigu u koju stave sve što smatraju da ne valja i šta bi trebalo promeniti u propisima.
 
U Ministarstvu rada poručuju da su izmene Zakona o radu planirane do kraja 2018. i da će se, u saradnji sa socijalnim partnerima i drugim zainteresovanim stranama, kao i stručnjacima, razmatrati izmene pojedinih rešenja.
 
- Zasada još nije odlučeno da li će se menjati institut rada na određeno vreme - navode nadležni.
 
Strani investitori su kroz dobit u prošloj godini izneli iz naše zemlje oko 360 miliona evra. Duško Vuković iz SSSS smatra da je to nauštrb niske cene radne snage i niske stope oporezivanja dobiti.
 
- Mnogo toga oni izvlače iz zemlje i nema potrebe da dodatno maltretiraju naše radnike - kaže Vuković.
  • Privatnik

    12.12.2016 21:40
    Privatnik
    Čitam vaše komentare bagro neradnička, doći će maca na vratanca da tražite posao možda baš kod mene, da se naučite radu lenštine!
  • nervirach

    09.12.2016 09:45
    Privatniku, zagrcni se od sendvica. Ostaces sam da radis. tetka mi ima radionicu u Nju Jorku i sa radnicima zajedno ciste prostorije i ventilaciju. Pretpostavljam da ti to ne radis. P.s. kada poplaca sve desi se da joj radnik godisnje zaradi vise od nje. Ti nisi takav privatnik. Ti si ovaj nas prevarant.
  • Aleksandar

    09.12.2016 08:54
    @Privatnik Ako tebi treba dobar radnik 3 godine da se dokazuje da bi dobio vise od minimalca,onda tebi i tvom preduzeću srećno sa nalaženjem radnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.