Kako smanjiti jaz između bogatih i siromašnih u Srbiji?

Za smanjenje jaza između bogatih i siromašnih u Srbiji potrebno je unaprediti politike koje doprinose većoj mogućnosti zapošljavanja, poput politike obrazovanja, celoživotnog učenja, kao i aktivne politike zapošljavanja, poručeno je danas sa skupa na kom je predstavljena nova onlajn platforma "Monitoring socijalne situacije u Srbiji" (MONS).
Kako smanjiti jaz između bogatih i siromašnih u Srbiji?
Foto: Pixabay
Pored toga, progresivnije oporezivanje dohotka i bolja podrška siromašnim građanima, trebalo bi da smanje jaz u dohotku između najbogatijih i najsiromašnijih građana, ocenjuju autori MONS-a.
 
Velika nejednakost u raspodeli dohotka, kako navode, ima negativne posledice po ekonomski rast i stabilnost društva, a osnovni uzroci visoke dohodne nejednakosti su nizak obim i kvalitet zaposlenosti, obrazovni sistem koji ne uspeva da poništi efekte socio-ekonomskih nejednakosti, neadekvatne poreska i socijalna politika.
 
Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa rekao je da se ta institucija u poslednjih 15 godina u većoj meri angažovala po pitanju nejednakosti i socijalnih problema u svetu i to na tri načina: kroz istraživanje, praktični angažman i kroz izgradnju kapaciteta. Na početku, politike MMF-a su se, kako navodi, uglavnom fokusirale na rast i mere efikasnosti, a sada postoje mere koje su usmerene na pobojšanje pristupa zdravstvu, na finansijsku inkluziju i mere preraspodele u kojima fiskalna politika igra važnu ulogu.
 
Prema rečima direktorke programa SeConS grupe za razvojnu inicijativu Marije Babović, platforma MONS će se baviti najznačajnijim društveno-ekonomskim pitanjima u zemlji. Pokretanjem MONS-a, SeConS grupa i Fondacija za razvoj ekonomske nauke FREN, kako kaže, žele da omoguće donosiocima odluka, akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva i medijima da na jednom mestu prate aktuelne globalne društvene trendove i njihov uticaj na Srbiju.
 
MONS će kvartalno predstavljati po jednu socio-ekonomsku temu, koju eksperti iz date oblasti sveobuhvatno analiziraju, koristeći relevantne i pouzdane izvore podataka, a u čitavoj ovoj godini će se analizirati tema nejednakosti iz različitih aspekata.
  • Mile

    27.04.2017 21:21
    Uskratiti gostoprimstvo MMF u Srbiji.
  • Nervirach

    27.04.2017 18:39
    Sestim oktobrom i lustracijom. E, zuti, zuti...
  • VladaN

    27.04.2017 18:30
    Za početak...
    ..naterati "sposobne" da plate porez u celosti, blokirati im račune, što poslovne što privatne, pa poslati izvršitelje i novac usmeriti u proizvodnju i infrastrukturu koju će raditi samo i isključivo domaći izvođači a stimulacije dobijati samo i isključivo domaći proizvođači sa dobrim, izvozno orijentisanim programima. Naravno, ispitati i pod hitno sankcionisati sve "poslove" od NIS-a, raznoraznih Bg na vodi i sličnih mutnih državnih svinjarija. U paketu svi odgovorni u aztvor uz zaplenu lične imovine što mu opet dođe brzo punjenje budžeta. Preduslov je da se rastera ova trenutna politička kamarila uz ograničenje pristupa političkom životu pojedincima iz prethodnih vlasti. Lusrtracija odmah.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija