"Hestil" traži da se olakša otpuštanje radnika u Srbiji?

Kineska kompanija Hestil koja je vlasnik Železare u Smederevu traži od Vlade Srbije da promeni Zakon o radu kako bi se omogućilo lakše otpuštanje radnika, piše "Danas".
"Hestil" traži da se olakša otpuštanje radnika u Srbiji?
Foto: Pixabay
Kako navodi taj list pozivajući se na diplomatske izvore, Hestil traži da se pooštre zakonske odredbe na uštrb radničkih prava, odnosno da menadžement može radnike da optereti dodatnim obavezama i lakše otpusti one koji ne žele da prihvate dodatne radne norme, što aktuelni zakon ne odobrava.
 
Diplomatski izvor Danasa tvrdi da Brisel ne gleda blagonaklono na taj zahtev, jer smatra da bi se na taj način dodatno privilegovao položaj kompanije koja posluje u Srbiji. Prema navodima lista, kod određenih krugova u EU postoji sumnja da Hestil dobija razne vidove državne pomoći, od prepuštanja sirovina i metalnih ostataka u direktnom ili posrednom vlasništvu Srbije, do privilegije kada se radi o ceni struje.
 
"Sumnja se i da kineska kompanija ne ispunjava druge obaveze prema državi. Takav način pomoći, kada je reč o čeličnoj industriji, zabranjen je i neprihvatljiv u EU i smatra se nelojalnom konkurencijom", navodi list.
 
"Danas" je imao uvid u preliminarni izveštaj Generalnog direktorata za trgovinu Evropske komisije od 17. jula, u kome se navodi da je Srbija skinuta sa liste zemalja koje se terete za damping cene odnosno nelojalnu konkurenciju, ali izvor tog lista tvrdi da još nije reč o zvaničnoj odluci, već da će ona biti doneta na sednici Evropske komisije 7. oktobra.
 
List piše da i ako Evropska komisija potvrdi tu odluku, i Srbija od tog datuma više ne bude na antidamping listi EU, to ne znači da su otklonjene sumnje u pomoć države Hestilu.
 
Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović rekao je za "Danas" da i u toj sindikalnoj centrali, koja ima podružnicu u železari u Smederevu, imaju slična saznanja kada je reč o lobiranju da se izmeni Zakon o radu.
 
"I Hestil i drugi strani poslodavci u Srbiji horski vrše pritisak na Vladu i traže da se i važeći Zakon o radu izmeni kako bi oni dobili dodatne povlastice a radnicima dodatno smanjena prava. To je naravno pogrešno i protivno interesima zaposlenih i Vlada nikako ne bi smela da prihvati takve zahteve ni Hestila, niti bilo koga drugog", rekao je Veselinović.
 
List je naveo da do zaključenja broja nije dobio komentar o tim saznanjima, od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao ni od kompanije Hestil.
  • očaj

    20.07.2017 16:22
    Vlast će opet promeniti Zakon o radu. Po novom zakonu bićeti otpušteni kad vam to saopšti poslodavac,
  • Predragg

    20.07.2017 15:49
    Gotovo sam siguran,da ih Kinezi placaju 28-35.000. Ako neko zna,molimo da podeli informaciju.Srbija nije zemlja jeftine ,vec besplatne radne snage
  • Milan

    20.07.2017 15:39
    To su ti strani investitori koje su podrzavale sve vlade, tako i ova, a narocito ekonomski mag Dinkic. Moze investitor da bude iz Rusije, Amerike, Njemacke, Kine, Emirata. Nebitno je. Njegov je cilj da izvuce pare iz ove drzave i da stanovnistvo koristi kao roblje. Cinjenica da smo u Evropi smanjuje im troskove transporta. Ali ovi nasi au toliko smotani da i u robobskim uslovima rada i poziciji koji zauzimamo u geografskom smislu, ne mogu da otvore ni te robovske fabrike. Tito se okrece u grobu i to ne jednom, ne dva puta, nego neprestano, kao na raznju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.