Cene nafte u usponu

Cene nafte su danas opet krenule naviše reagujući na podatke o padu američkih zaliha, ali je neizvesnost u pogledu nastavka procesa uravnoteženja tržišta ograničila njihov jači rast, izveštava agencija "Blumberg".
Cene nafte u usponu
Foto: Pixabay
Cene naftnih fjučersa su ojačale za 0,6 odsto u Njujorku, nastavljajući jučerašnji trend.
 
Američka "laka" nafta WTI za septembarsku isporuku ojačala je za 29 centi na 49,88 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku. WTI nafta je juče skočila za 43 centa.
 
Severnomorska nafta "brent" za isporuke u oktobru poskupela je za 37 centi na 52,73 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon jučerašnjeg napredovanja za 58 centi.
 
Podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA), koji su pokazali pad zaliha "crnog zlata" i povećanje tražnje za gorivom, pomogli su rastu cena drugi dan zaredom. Prema podacima EIA, zalihe sirove nafte u SAD pale su za 1,53 miliona barela prošle nedelje, dok su isporuka benzina smanjenje sedmu nedelju uzastopno.
 
Istovremeno, proizvodnja nafte širom SAD-a porasla je na najviši nivo od jula 2015. godine, pri čemu je prošle nedelje pumpanje povećano za 20.000 barela dnevno na 9,43 miliona dnevno. Isporuke benzina su, međutim, pale na najniži nivo od decembra prošle godine, dok je potrošnja prošle nedelje skočila na rekordan nivo.
 
Nafta se ove nedelje popela iznad psihološke granice od 50 dolara za barel prvi put od maja, jer jača uverenje da rezanje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika pomaže tržištu da se vrati na normalan kolosek, a i zbog obećanja Saudijske Arabije da će smanjiti izvoz ovog meseca, dodaje "Blumberg".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija