Za rudom u Srbiji trenutno traga 35 stranih kompanija

Za rudom u Srbiji traga 35 stranih kompanija, a u narednih godinu dana biće otvorena tri rudnika uglja, olova i cinka u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada.
Za rudom u Srbiji trenutno traga 35 stranih kompanija
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Politika" piše da Srbiju u narednih nekoliko godina očekuje pravi rudarski bum, jer je došlo do ekspanzije geoloških istraživanja, te da naša zemlja već sada ima više od 220 eksploatacionih i oko 130 istraživačkih polja, na kojima se obavljaju geološka ispitivanja.
 
List navodi da to nije sve jer se u skorije vreme očekuje i otvaranje pet do sedam novih rudnika. Tri rudnika uglja, olova i cinka biće otvorena u narednih godinu dana u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada.
 
Među 35 kompanija koje tragaju za srpskom rudom su američki "Friport", kanadski "Reservoar minerals", britansko-australijski "Rio Tinto" i engleski "Mineko limitid". U istraživanje rudnog blaga uključena je i kanadska rudarska kompanija "Mundoro", a Kanađani su zainteresovani i za strateško partnerstvo sa RTB "Bor", gde već istražuju na nekoliko lokacija dok im je partner u tom poslu japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale - JOGMEC.
 
Multinacionalnim korporacijama koje ulažu u eksploataciju rude u Srbiji, dodaje list, pridružila se i kanadska kompanija "Nevsun", koja je okončala istražne radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i "nedvosmisleno potvrdila" da je to najbogatije nalazište bakra na svetu. Veliko interesovanje pokazale su i kanadska kompanija RGMI i "Dandi Kapital markets".
 
Upitan šta znači "bum" u rudarskom sektoru, ministar energetike Aleksandar Antić kaže za "Politiku" da je ovo što se u poslednje vreme dešava posledica nekoliko činilaca, pre svih, to što Srbija raspolaže ozbiljnih geološkim potencijalima, koji su interesantni rudarskim kompanijama. 
 
"Sve one spremne su da ulažu znatna sredstva u istraživanja. S druge strane, Srbija je usled reformi fiskalne stabilizacije postala interesantno mesto za investicije koje se mere stotinama miliona evra", tvrdi Antić. Osim toga, dodaje, novi zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima pruža velike garancije investitorima i predvidiva pravila igre od početka istraživanja do eventualnog otvaranja rudnika.
 
Prema navodima beogradskog lista, nova nalazišta bakra i zlata Čukaru peki kod Bora i Savinac kod Boljevca potvrđuju rentabilnost proizvodnje jer dosadašnja istraživanja pokazuju da u toni rude ima od 20 do 30, pa čak i po 50 grama zlata. Takođe, navodi da je lozničko ležište nove rude jadarit, bogate veoma traženim llitijumom i borom, jedinstveno u svetu.
 
Procenjuje se da ima rezerve od 130 miliona tona litijuma i više od 10 miliona tona borata. Dva kapitala posla su u završnoj fazi istraživanja - Jadar kod Loznice i nova nalazišta bakra i zlata na jugoistoku zemlje, napominje list. Dodaje da je projekat "Jadar" u fazi studijske razrade početka proizvodnje, a da je zadatak novoformirane zajedničke radne grupe Vlade Srbije i svetskog giganta "Rio Tinto" da ubrza taj posao i izdavanje dozvola jer je plan da rudnik jadarita proradi najkasnije 2023. godine.
  • dobrotvorka

    14.10.2017 18:10
    uLAGANJE
    "Sve one ulažu značajna stedstva..." Pa ne ulažu zbog nas da nam pomognu, nego da se našeg blaga domognu! I to sve "zahvaljujući" preCedniku i Vladi. Probudi se uspavani srpski narode i oteraj ovu noćnu moru!
  • ivan s

    14.10.2017 14:59
    Kad je džaba, i Bogu je drago. Kad je džaba, i sirće je slatko. Kad je džaba, i injekcija mu je draga.
  • Janko-Farkazdin

    14.10.2017 11:56
    Sta ces
    Jasno je kao dan da mi nismo u stanju da radimo tako velike poslove.
    Bolje da dodju neki ozbiljni stranci nego da stoji neiskorisceno.
    Valjda ce i neko pored tih rudnika otvoriti kafanu pa ce strani radnici a mozda i neki nas piti domace pivo.
    Samo gde je tu Vojvodina? Prosto mi zao sto nema zlata kod mene u njivi pa da kukam kako me je neko iskoristio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija