Izraelci rekorderi u gradnji tržnih centara u Srbiji

U prvom polugodištu 2017. u Srbiji su, kao i prošle godine u isto vreme, zabeležena veća ulaganja investitora u izgradnju komercijalnih nekretnina, a polovina je uložena u sektor maloprodaje, objavila je revizorska kuća KPMG u pregledu ulaganja u nekretnine u Evropi koje finansira bankarski sektor.
KPMG ukazuje da su u finansiranju i izgradnji nekretnina u Srbiji preovladali strani investitori, naročito iz Južne Afrike, Izraela i Austrije, prenosi "Politika".
 
Jednu od najvećih transakcija u prvih šest meseci napravila je izraelska kompanija "BIG šoping centri", koja je kupila šoping centar "Belgrejd plaza", a najavila je i izgradnju tržnog centra na Vidikovcu u Beogradu.
 
U prvom polugodištu 2017. bilo je značajnih ulaganja u izgradnju nekretnina austrijske kompanije "Imofinanc", češke kompanije "RC reinvest", dok je izraelska kompanija "Aviv arlon" najavila izgradnju maloprodajnih centara širom zemlje, a južnoafrička kompanija NEPI započela je izgradnju "Promenada mola" u Novom Sadu.
 
Istraživanje KPMG pokazalo je da investitori u Srbiji od ulaganja u nekretnine ostvaruju 9,25 odsto prinosa od poslovnog prostora, 7,75 odsto od maloprodaje u centru i 11,25 odsto od ulaganja u industrijske objekte.
 
U Evropi ukupan obim investicija nastavio je da se smanjuje drugu godinu zaredom. U prvoj polovini 2017. ova ulaganja su dostigla 116,9 milijardi evra, što je 10 odsto manje u odnosu na isti period 2016. Investitori i dalje najviše ulažu u poslovni prostor. U prvih šest meseci ulaganja u poslovni prostor dostigla su 48,7 milijardi evra, što je 41 odsto ukupnih investicija u tom periodu. Slede investicije u maloprodaju – 21 odsto, u industrijske nekretnine – 11 i hotele – šest procenata. Najveće smanjenje investicija dogodilo se u industrijskom sektoru, u kome je zabeležen međugodišnji pad od 23 procenta.
 
Među svim evropskim zemljama najveći rast u prvom polugodištu 2017. ostvarila je Češka – 118 odsto, dok je Rumunija imala takođe značajan rast od 43 odsto.
 
Nemačka sa 27 odsto i Velika Britanija sa 24 odsto privukle su više od polovine ukupnih evropskih transakcija u nekretnine u prvih šest meseci ove godine. Špansko tržište našlo se na trećem mestu u Evropi, sa rastom od 41 odsto i investicijama od 8,1 milijardu evra.
  • Tmina sa Telepa

    14.10.2017 16:07
    Ovde ce uskoro biti nova varijanta gradnje. Trzni centar na trznom centru u trznom centru. Da kupujes u trznom centru dok razgledas sa trznog centra trzni centar.
  • ...

    14.10.2017 15:16
    Pouzdano
    Biće oni rekorderi i u naseljavanju po Srbiji.
  • Lepa

    14.10.2017 14:55
    Plata
    Presrećni da budemo i Bogu za još tržnih centara, šoping molova i veleprodaja da se molimo jer već od januara raste plata...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija