Da li će i u Srbiji keš otići u istoriju?

Švedska je zemlja koja će prva u svetu ukinuti keš 24. marta 2023. godine, a može li to da se dogodi i u Srbiji?
Da li će i u Srbiji keš otići u istoriju?
Foto: Pixabay
Kako piše Radio-televizija Srbije u Srbiji 17 odsto stanovnika nema ni račun u banci, a trećina domaćinstava nema internet.
 
To što Šveđani imaju najlakši novčanik u Evropi ne znači i da imaju najmanje para. Naime, svaki stanovnik ove skandinavske zemlje ima račun u banci, i gotovo sve plaća karticom. 
 
"Nepotrebna briga o keš novcu, da li ćete imati tačan iznos, da li morate da pazite na novčanik, bezbednost je bolja i sve to ide u prilog karticama", ističe Dušan Uzelac sa portala Kamatica.
 
Mana je mogućnost da neko kontroliše gde i kako trošite novac. Građani Srbije o tome još ne treba da brinu, jer tek 14 odsto stanovništva karticu koristi svakodnevno, a 77 odsto njih jednom nedeljno. 
 
Iako potpuni prelazak na elektronski novac zavisi od razvijenosti ekonomije, prognoze su da će i kod nas gotovina otići u istoriju.
 
"Samo zato što postoji alternativa tom gotovom novcu on postaje skup jer njegovo upravljanje, distribucija, bezbednost, habanje i sve te stvari je nešto što ga čini manje prihvatljivim od sledeće generacije, a to je elektronski novac", objašnjava Uzelac za RTS. 
 
Korak ka tome je i upravljanje novcem preko Vibera. Naime, Srbija ima najviše korisnika te aplikacije po glavi stanovnika na svetu, i zbog toga će biti prva zemlja u kojoj se platforma neće koristiti samo za poruke i pozive.
 
Novac koji se čuva na kartici i vidljiv je samo na Internetu doprinosi smanjenju korupcije i sive ekonomije. Tom logikom išla je i indijska vlada te je iz opticaja povukla najveće novčanice koje čine 86 odsto keša u opticaju.
  • Građanin X

    16.10.2017 13:17
    NIje tačno da su bolje kartice
    Na pr. hoću svom detetu od 7 godina da dam novac da kupi sladoled kad se igra u parku i šta onda. Treba da mu dam svoju platnu karticu i PIN kod i da molim Boga da mu je neko ne ukrade ili da je izgubi ili da ga prodavac ne prevari i... Još milion takvih primera je. Šta ako hoću nekome da pozajmim novac. Treba da trčim u banku i uplatim mu na račun i plaćam banci proviziju. A da ne pričam o tome koliko su te ,,super" kartice jeftine i kolike su kamate po njima ako ne daj Bože prekoračiš datum za uplatu ili uzmeš nešto na rate a koliko te još deru za održavanje takvog računa ! A o zloupotrebama da ne pričam, što će pola Srbije videti i znati šta kad jedem, pijem da li kupujem knjige ili čarape ili trošim po kafanama i dr... Veliki brat je krenuo u ofanzivu. Mi se još nekako i držimo. Ah da, još nešto kad mi neko ukrade novac ukrašće samo ono što imam kod sebe, a ako ukrade karticu može da me uvali u ogromne dugove i potroši i ono što nemam, plus nezamislivo maltretiranje po bankama otkazivanje kartica policija i sva ostala sra..a. Kad sve stavim na vagu - samo keš.
  • Jeegy

    14.10.2017 21:24
    keshovina
    Posto je ocigledno da prestanak koriscena kesa zadaje ozbiljan udarac korumpiranosti, slobodan sam da procenim da ce se u Srbiji prestati koristiti kes za nekih 900-950 godina :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija