Srbija napredovala na Duing biznis listi

Srbija je po lakoći poslovanja napredovala za četiri mesta na Duing biznis listi Svetske banke za 2018. godinu i sa prethodne 47. pozicije popela se na 43. mesto.
 Srbija napredovala na Duing biznis listi
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Ukoliko pogledamo Srbiju i uporedimo je sa idealnim poslovnim okruženjem, broj bodova Srbije je porastao sa 72,87 za 2017. na 73,13 za 2018", rekao je Stiven Ndegva, menadžer Svetske banke u Srbiji.
 
Izveštaj Duing biznis konstatuje da je Srbija poboljšanjem regulative u 2016/17. godini značajno olakšala osnivanje privrednih subjekata smanjenjem administrativne takse za overu potpisa i povećanjem efikasnosti registra, čime je smanjeno vreme koje je potrebno za registraciju preduzeća. Kao posledica toga, trošak osnivanja privrednih subjekata je pao sa 6,5 procenata na 2,3 procenta prihoda po glavi stanovnika.
 
Pored toga, navodi se da je "Srbija poboljšala pouzdanost sistema katastra primenom geografskog informacionog sistema i olakšala sprovođenje ugovora usvajanjem novog zakona o izvršenju koji proširuje i precizira odgovornosti izvršitelja i nadležnosti sudova tokom izvršnog postupka".
 
U ovogodišnjem izveštaju Srbija rangirana na 10. mesto kada je reč o pribavljanju građevinskih dozvola.
 
"Tokom proteklih 15 godina, Srbija je ostvarila značajan napredak u više oblasti obuhvaćenih izveštajem i sprovela ukupno 28 reformi, prvenstveno u oblasti upisa nepokretnosti (šest reformi), osnivanje privrednih subjekata i stečajnog postupka (po pet reformi)", rekao je Thomas Lubek, regionalni menadžer IFC-ja za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.
 
Prema njegovim rečima, broj reformi u Srbiji tokom proteklih 15 godina dobro se kotira u odnosu na svetski prosek po zemlji od 17 i proseka od 28 u zemljama regiona ECA. Kao posledica toga, za osnivanje privrednog subjekta u Srbiji sada je potrebno samo 5,5 dana u odnosu na 56 dana pre 15 godina, što je 3 dana manje od opšteg proseka za privrede OECD-a sa visokim prihodima. Kako je dodao, vreme rešavanja privrednih sporova putem prvostepenog suda u Srbiji je takođe značajno skraćeno tokom proteklih 15 godina.
 
"Sada je potrebno 635 dana u odnosu na 1.028 dana 2003. godine", navodi Lubek.
 
Međutim, Srbija ostvaruje slabije rezultate u oblasti priključenja na elektromrežu, za šta je potrebno 125 dana, što je znatno više u odnosu na opšti prosek od 79 dana u privredama OECD-a sa visokim prihodima, zaključuje se u izveštaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija