Bugarski lev i rumunski lej ubuduće u menjačnicama

Bugarski lev i rumunski lej moći će da se menjaju u menjačnicama u Srbiji, prema odluci NBS, koja je takođe uvrstila kuvajtski dinar na deviznu kursnu listu.
Bugarski lev i rumunski lej ubuduće u menjačnicama
Foto: 021.rs
Bugarska valuta će na kursnoj listi imati slovnu oznaku BGN i numeričku oznaku 975, dok će rumunski lej imati oznaku RON i 946. Pri donošenju odluke o uvođenju dve nove valute na kursnu listu, NBS se rukovodila učešćem i značajem Rumunije i Bugarske u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje s tim zemljama u narednom periodu.
 
U obzir je uzet i konstantan rast broja državljana Rumunije i Bugarske koji posećuju Srbiju, a očekuje se da uvođenje dve valute podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije sa Bugarskom i Rumunijom. Takođe, uzeta je u obzir i činjenica da je kreditni rejting ovih zemalja investicionog ranga, kao i da su obe zemlje članice Evropske unije.
 
Odluka o ponovnom uključivanju kuvajtskog dinara na kursnu listu doneta je zbog činjenice da u toj valuti postoje ugovori o zajmu odobreni budžetskim korisnicima, kao i da će se u ovoj valuti povlačiti sredstva u okviru narednih tranši kredita.
 
"Na taj način Srbija će ostvariti uštede kroz smanjenje troškova korišćenja posredničkih valuta (evro ili američki dolar) u kreditnim aranžmanima zaključenim u kuvajtskim dinarima. Ovim se povećava efikasnost servisiranja plaćanja odnosno naplate po postojećim i budućim kreditima u ovoj valuti u kojima Narodna banka Srbije ima ulogu agenta Republike Srbije", zaključuje se u saopštenju.
 
Odluka stupa na snagu 1. februara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.