Bušatlija o aerodromu: U svetu nema uspešne koncesije već 30 godina

Savetnik za ulaganja Mahmud Bušatlija smatra da koncesija za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" nije bila potrebna i ističe da u poslednjih 30 godina u svetu nema uspešnih koncesija za državni i javni interes.
Bušatlija o aerodromu: U svetu nema uspešne koncesije već 30 godina
Foto: 021.rs
Kako prenosi N1, Bušatlija je rekao da koncesija nije bila jedini način da aerodrom obezbedi sredstva za proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno-sletne staze. Podseća da su kapaciteti beogradskog aerodroma prošle godine povećani sa pet na 7,5 miliona putnika.
 
"Sa dobrim rasporedom sletanja i poletanja mogu da opslužuju do 15 miliona putnika. Tako da taj stav Vansi ne mora da ispuni, aerodrom je to već uradio", naveo je Bušatlija za N1 i ukazao da aerodrom već tri godine ima konstantan rast prihoda i da je mogao da se komercijalno zaduži kod bilo koje banke kako bi obezbedio sredstva za nove investicije.
 
Kaže i da ga zbunjuje investiciona obaveza koncesionara od 732 miliona evra i tvrdi da je ta suma dovoljna za izgradnju potpuno novog aerodroma. Aerodromske delatnosti čine tek tri odsto Vansijevog poslovanja, kaže Bušatlija i stoga veruje da su Francuzi više zainteresovani da ta sredstva ulože u industrijsku zonu u okolini beogradskog aerodroma.
 
Delovi ugovora o koncesiji neće biti obelodanjeni
 
Ugovor o davanju koncesije biće javno objavljen nakon finansijskog zatvaranja transakcije, odnosno uplate jednokratne koncesione naknade koja je planirana u septembru.
 
"Vansi Erports je razumeo Vladu Srbije u želji da se celokupan ugovor sa svim aneksima objavi javnosti i pokazao spremnost da to učini u svim delovima, osim delovima koji sadrže poslovnu tajnu i njihov know-how, kao i komercijalne uslove poslovanja tokom 25 godina koncesije, jer bi njihovo obelodanjivanje uticalo na njihovu kompetitivnost prilikom realizacije ugovora", kažu u Vladi.
 
Pravo Vansija da ima zaštitu poslovne tajne je, kako navode, predviđeno i ugovorom.
 
"Tek po dostizanju finansijskog zatvaranje transakcije - prenosa sertifikata aerodromskog operatera i uplate jednokratne koncesione naknade, koje se planira za septembar, obelodanjivanje ugovora će biti moguće", navodi se u pisanom odgovoru Vlade.
  • Maxa

    24.03.2018 17:38
    Svi drzavni ugovori treba da budu JAVNI, sve ostalo je mazanje ociju i lazi.
    Ovo je jos jedan primer kako posluje mafijaska vlast.
    Pa vas neka mrzi da izadjete na izbore jer "pada kisa" a uostalom "svi su isti" jel tako ?
  • KIKI

    24.03.2018 15:43
    Mesta za basnoslovnu ugradnju koliko hoces
  • EvoOvako

    24.03.2018 15:19
    Pa
    Svako ko je bio na aerodromu zna da je napravljen nov terminal. Za koga? Za šta???
    Žvakaće na aerodromu su 130 din. Ta crkavicu što su uzeli je mrvica plus se neko utalio... Kao i u svemu kod nas....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija