Ekonomisti: Nemoguće oživeti nekada velike fabrike u Srbiji

Oživljavanje nekadašnjih velikih fabrika u Srbiji je nemoguće, jer su skoro potpuno uništene i trebalo bi mnogo novca da se podignu, a potrebna im je nova tehnologija proizvodnje i obezbeđeno tržište, tvrde ekonomisti.
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je pre dva dana da je, zajedno sa Ministarstvom privrede i ostalim resorima pokrenula pitanje "oživljavanja prepoznatljivih brendova i velikih pogona", poput Magnohroma i IMT-a.  
 
Ekonomski konsultant Dragovan Milićević rekao je da "političari bez posledica mogu da izjave bilo šta".  
 
"Traktore koje je proizvodio IMT poljoprivrednici mogu sada da koriste samo da se njime odvezu do prodavnice da popiju pivo", rekao je Milićević.  
 
Osposobljavbanje tog preduzeća za proizvodnju i izvoz, prema njegovim rečima, podrazumevalo bi da "neki strani partner postane zainteresovan i uloži mnogo novca i donese novu tehnologiju".  
 
Poljoprivrednicima, čak i srpskim čiji je vozni park star preko 30 godina, kako je rekao, danas su potrebni traktori sa 120 ili 200 konjskih snaga, a ne sa 45 ili 60 kakve je proizvodio IMT.  
 
"I kada bi se pronašao investitor za pokretanje IMT teško bi bilo obezbediti tržište jer Turska osvaja Evropu jeftinim traktorima, a nude ih i Indijci kojima je naša fabrika svojevremeno prodala licencu", rekao je Milićević. Dodao je da bi još teže bilo pokrenuti "pogrešno privatizovan i propali Magnohrom čiji proizvodni program danas verovatno nikom ne treba".  
 
Milićević je istakao da je teško razumeti da Srbija "finansira industrije iz kraja 19. i 20. veka kao što je tekstilna industrija i njoj slične".  
 
Ekonomista Ivan Nikolić rekao je da je pokretanje propalih fabrika težak put i da bi morao da se razmatra "problem od slučaja do slučaja jer nema univerzalnog rešenja".  
 
"IMT bi mogao da se pokrene samo ako bi se pojavio neki investitor koji bi bio spreman da finansira novu tehnologiju, jer je postojeća zastarela, i ako bi se našlo tržište na Bliskom istoku i u arapskim zemljama", rekao je Nikolić.  
 
On je rekao da i ako postoji zainteresovani investitor za strateško partnerstvo sa državom ili sličan model finansiranja, Srbija bi pre toga trebalo da napravi strategiju razvoja kako bi se utvrdilo "koji su prioritetni sektori za podsticanje razvoja, a ne da se to radi stihijski".  
 
"Poljoprivreda u Srbiji već u dužem periodu stagnira i nije poluga razvoja kao ni prehrambena industrija koja ne samo da ne doprinosi rastu već ga obara", rekao je Nikolić.  
 
Dodao je da nijedna evropska zemlja ne zasniva svoj razvoj na poljoprivredi, pa ne bi trebalo ni Srbija, posebno i zbog toga što joj trebaju visoke stope rasta kako bi smanjila zaostajanje za drugim zemljama, a što agrar ne može da obezbedi.
 
Mali pregled kako danas izgleda nekada jaka novosadska industrija, možete čitati i pogledati OVDE.
  • Slavko

    02.04.2018 09:31
    idi begaj bre
    Najlakse je jeci ne moze i prodati uz proviziju, ali ce neko morati kad tad da odgovara sudu naroda ili bar ce mu istorija suditi za ovakvu rasprodaju svega i svacega strancima
  • G

    27.03.2018 13:09
    @Pionir - u socijalizmu su te fabrike imale garantovano tržište SFRJ bez obzira na kvalitet proizvoda. Dok su se fabrike u ostatku sveta razvijale a i propadale po tržišnim principima što je u tom periodu iznedrilo velike, jake i danas tehnološki veoma napredne koncerne, socijalizam je kočio napredak i na kraju bio uzročnik propasti svake od tih velikih fabrika. A usled izgubljenog vremena bez nekog svetskog rata koji bi uništio i time primorao ostatak sveta da ponovo krene takoreći od nule, ako bi takav rat uopšte i imao preživelih, danas više nemamo ni najmanju šansu da stignemo ijednu od njih ni po tehnologiji ni po tržišnom udelu. Pa vi samo živite u uverenju da je danas 1960. godina i da to i dalje možete, čak i kada bismo nekim čudom preko noći od većinom nepismenog i neobrazovanog naroda postali prvi u Evropi.
  • Novosadjanin

    27.03.2018 12:56
    Joj, sto volim kad ljudi pominju slovenacke firme. Jugoslavija je zbog tih, nasih, bosanskih, crnogorskih i makedonskih firmi i bankrotirala pocetkom 80ih jer je svaka imala duplo vise zaposlenih nego sto im je trebalo. Vise administracije je bilo nego radnika, zato su Hrvati i Slovenci i pozurili izaci iz Jugoslavije, jer nisu hteli da budu muzara za gomilu neradnickih birokrata. Isto tako je i danas, gomila SNS kadrova po javnim preduzecima na grbaci postenih radnika i pitanje je kad ce i ovo da pukne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.