"Rast BDP-a od 4,6 odsto nerealan"

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je da Srbija ove godine ne može da ostvari rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznad četiri odsto.
On je na promociji novog časopisa Makroekonomske analize i trendovi u Privrednoj komori Srbije rekao da rast u prvom kvartalu od oko 4,6 odsto neće moći da se ostvari na kraju godine.  
 
BDP je u prvom kvartalu ostvario rast od oko 4,6 odsto, što je iznad planiranog od 3,9 odsto i, kako je rekla premijerka Ana Brnabić, najveći u poslednjih deset godina u Srbiji.  
 
Rast BDP-a od 4,6 odsto je, prema rečima Stamenkovića, nerealan i posledica je niske baze koja se obračunava i prošlogodišnjeg pada proizvodnje u energetici.  
 
"Nerealno je da ove godine privredni rast bude 4,6 odsto kao u prvom kvartalu i kada se lupamo u grudi, varamo sami sebe", rekao je Stamenković.  
 
Dodao je da je realniji rast BDP-a u ovoj godini između 3,5 i četiri odsto.  
 
On je rekao da privredni rast ne može da se zasniva samo na investicijama i izvozu, već da je potrebno da raste i potrošnja.  
 
"Zbog toga sam očekivao rast plata i penzija od juna, a najavljeno je od novembra", rekao je Stamenković. 
  • Mile

    08.07.2018 11:05
    Pored faktora koji pozitivno utiču na rast BDP postoje brojni faktori koji negativno utiču na njegov rast. Ekonomska politika nastoji da svojim merama maksimizira rezulte. Međutim, u slučaju da negativni faktori nadvladaju pozitivne ekonomska politika se pokaže kao promašaj. Među negtivne faktore ubrajaju se devastacija tržišta uvođenjem netržišnih mera u ekonomski sistem (tu je lepeza državnih intervencija koje jednim uzimaju a drugim daju), dominacija politike nad ekonomijom, burazersko dodeljivanje raznih ovlašćenja u ekonomiji, kriminal, korupcija itd.Stvaranje i održavanje povoljnog ekonomskog ambijenta za ekonomski razvoj je preduslo uspešnog ekonomskog razvoja i ekonomskog rasta. Zato u ovoj oblasti treba da učestvuju najbolji i najstručnij, sa potvrđenim rezultatima u praksi a ne partijski poslušnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.