Srbija prva na svetu po broju novih radnih mesta

Srbija zauzima prvo mesto u svetu po broju radnih mesta otvorenih kroz strane direktne investicije (SDI) u odnosu na broj stanovnika zemlje.
Srbija prva na svetu po broju novih radnih mesta
Foto: Pixabay
To pokazuje novi IBM izveštaj "Globalni lokacijski trendovi".
 
Među top 10 destinacija na ovoj rang listi, lavovski deo drže zemlje iz Centralne i Jugoistocne Evrope, prenosi sajt intellinews.com pozivajući se na izveštaj IBM-a.
 
Tri druge zemlje na listi visokorangiranih destinacija prema kriterijumu novootvorenih radnih mesta na milion stanovnika su Bosna i Hercegovina, Slovenija i Makedonija, koje, sa izuzetkom Slovenije, ekonomski zaostaju za svojim takmacima iz Centralne Evrope, što ukazuje na to da se napori vlada u regionu za privlačenje investitora isplate, ocenjuje se u izveštaju. 
 
Niski troškovi poslovanja u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, takođe su se pokazali atraktivnim za investitore, jer nedostatak kadrova na tržištima rada u drugim zemljama Centralne i Istočne Evrope povećava troškove. 
 
Srbija "nastavlja da privlači značajne investicije u ključnim sektorima kao što su industrije tekstila, transportne opreme, hemijskih proizvoda i elektronike. Zato ne iznenađuje da skoro 80 odsto od ukupnih radnih mesta stvorenih kroz SDI otpada na proizvodne aktivnosti", navodi se u izveštaju. 
 
"Nastavak snažnih performansi Srbije i šireg Zapadnog Balkana prema ovom merilu svedoči o rastućem uspehu regiona u privlačenju stranih investicija i cementiranju njegove pozicije u globalnim lancu vrednosti. Iako performanse pojedinačnih zemalja variraju iz godine u godinu, region u celini beleži održiv visok nivo interesovanja stranih investitora", piše u studiji IBM-a. 
 
Ipak, iako je i dalje u prvih deset destinacija, broj novootvorenih radnih mesta na milion stanovnika u Makedoniji je značajno opao u 2017. godini u odnosu na period 2012-2016., što ukazuje na to da su politički nemiri, koji su kulminirali nasilnim upadom u parlament prošle godine, odvratili neke investitore od ulaganja, dodaje se u izveštaju. 
 
Druge visokorangirane zemlje CIE na ovoj listi su Litvanija (2), Mađarska (7), Slovačka (8) i Letonija (11). 
 
Kao i Zapadni Balkan, "baltičke zemlje nastavljaju da beleže visok nivo ulaznih investicija, pri čemu je Litvanija na drugom mestu, a Estonija i Letonija su među prvih 20 u globalnim okvirima". Ovaj region je, napominje se u studiji, posebno uspešan u privlačenju investicija u oblasti informacionih tehnologija. 
 
Istovremeno, Mađarska je postala atraktivna destinacija za investitore jer su stope poreza na dohodak građana i poreza na dobit preduzeća u toj zemlji među najnižima u Evropi, a takođe je niža i stopa poreza na socijalne doprinose, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova i trgovine, koje nadzire strane investicije. Prema podacima neprilagođenim broju stanovnika, SAD zauzimaju prvo mesto na IBM-ovoj listi po broju stvorenih radnih mesta putem stranih investicija, Kina je na drugom mestu, a Meksiko je treći.
  • Nebojša

    11.10.2018 22:17
    A 1100 otpusteno iz Železnica
    Spinovanje je cudo. Pogledajte naslove novina. 1100 otkaz u Zeleznicama Srbije.
    Statistika mila dika sto ppzelis to naslika.
    To je kao potrosacka korpa koja je imesto cetvoroclane napravljena za troclanu porodicu a to retki znaju.a napravljeno je da bi se prikrilo katastrofalno stanje i nemoc ljudi da dostojno zive
  • Nervirach

    11.10.2018 18:33
    G, ne nego biti glup kao rusofil. Pa sta mislis da bi povlacenje sa istoka Evrope pustili samo tako?
  • G

    10.10.2018 20:45
    @Nervirach - možete biti samo izrazito glupi ako verujete da je 91. bilo išta od ruskog uticaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija