Od zaplenjene robe budžet Srbije bogatiji za 2,5 miliona evra

Tokom ove godine, održano je 65 javnih licitacija Uprave carina, a budžet Srbije je za tri godine bogatiji za 2,5 miliona evra od zaplenjene robe.
Od zaplenjene robe budžet Srbije bogatiji za 2,5 miliona evra
Foto: Pixabay
Prodaju robu koja je značajno jeftinija u odnosu na konkurenciju. Komšije ih znaju kao "carinske" radnje, iako od znaka ove institucije nigde nema ni traga. Rafove pune isključivo na licitacijama Uprave carina, pa zaplena na granicima zapravo diktira njihovu ponudu.
 
Od početka ove godine održano je ukupno 65 javnih licitacija, ali su se 31 put prodavala isključivo vozila. Samo u ovoj godini prodaja zaplenjene robe budžetu Srbije je donela više od 44,7 miliona dinara.
 
- Uprava carina je za poslednje tri godine u državni budžet uplatila više od 2,5 miliona evra, ostvarenih putem javnih licitacija - kaže Sofija Radulović, pomoćnica direktora u Sektoru za finansijske, investicione i pravne poslove. Poslednjih godina prihodi od licitacija su se višestruko uvećali. Primera radi, tokom 2013. godine ostvaren je prihod od 33 miliona, a prošle više od 130 miliona dinara. U planu je uvođenje softvera za licitiranje putem interneta.
 
Na licitacijama robe široke potrošnje mogu da učestvuju firme, koje ne moraju da budu registrovane za promet određene vrste robe. Za zaplenjena kola mogu da se nadmeću i građani.
 
Početna cena robe se određuje komisijski, pri čemu se najčešće uzima u obzir ona koja važi za istu ili sličnu robu na domaćem tržištu, umanjena za porez i maržu.
 
- Našim građanima su tradicionalno najinteresantniji putnički automobili, dok se najveći prihod ostvaruje prodajom plemenitih metala, a među zaplenjenom robom najviše je garderobe i obuće - ističe Sofija Radulović.
  • Zanzibar

    09.10.2018 09:45
    Sila boga ne moli
    Srbija odavno zivi od otimačine.
    Kad god svracam u srbiji kroz to prolazim.
    Ajde sada lepo harač pa onda mozes da prodjes.

    Ali da se ne bi zavaravali, sve je to slika i prilika naroda.
    Pa ne bi moglo 400 politicara da smiri 6 miliona ljudi ali niko se ne buni, svi cute ko &%srani.

    Uzivajte u 2.8 mil:)
  • Tja

    09.10.2018 09:10
    Otimačina ne bi trebalo da bude nešto čime će se ova vlast hvaliti.
    Jer već primenjuje poseban način političkog reketa i otimačine u svim oblastima.
    A to nije država.
    Država je servis građana, a ne njegov neprijatelj.
    I to što rade kod nas, nikada neće biti Evropa.
  • sn

    09.10.2018 08:35
    Smanjene plate-puniji budzet, smanjene penzije-puniji budzet, veci porezi-puniji budzet, zaplena-puniji budzet, manja davanja porodiljama-puniji budzet, manja socijalna davanja-puniji budzet, veci racuni za struju, vodu, grejanje...-puniji budzet... Mnogo smo bogati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.