Kineski carski pečat prodat za 21 milion evra

Kineski carski pečat iz epohe Ćjanlun (1736-1798) prodat je jednom kineskom kolekcionaru za 21 milion evra, što je dvadeset puta više od procenjene početne cene na aukciji u Parizu, potvrđeno je u aukcijskoj kući "Druo".
Vrednost pečata je bila procenjena između 800.000 i milion evra. Napravljen je od bež i crvenog steatita, jednog od najdragocenijih materijala za pečate u to vreme, iz jugoistočne provincije Fudžijan. 
 
U aukcijskoj sali i preko telefona više ljudi se nadmetalo za kupovinu ovog pečata ukrašenog stilizovanim zmajevima, simbolom carske vlasti. 
 
Prema oceni stručnjaka sa aukcije, car Ćjanlun poznat je po tome što je imao veliki broj carskih pečata, kao i po njihovoj izuzetnoj izradi. Navodi se da je imao više od 1.800 pečata, od kojih je oko 700 nestalo, a oko 1.000 je sačuvano u muzeju Zabranjenog grada u Pekingu. 
 
Pečat je krajem 19. veka kupio mladi francuski kolekcionar, lekar koji je radio u mornarici i koji je više puta boravio u Kini. Predmet je od tada ostao u istoj porodici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.