Neredi u Varšavi zbog predstave Olivera Frljića

Poljska policija sinoć je rasterala aktiviste krajnje desnice koji su sprečili ulaz u pozorište u Varšavi gde se izvodila predstava "Prokletstvo" hrvatskog reditelja Olivera Frljića koju Katolička crkva i konzervativne sredine u toj zemlji smatraju "bogohulnom".
Više desetina mladih demonstranata uzvikivalo je "Ovo je svetogrđe!" i "Dolaze beli ratnici, nacionalisti i katolici". Nezadovoljni građani su bacali petarde i dimne bombe te nosili zastave dveju manjih stranaka krajnje desnice.
 
Predstava "Prokletstvo" po adaptiranom tekstu poljskog autora Stanislava Vispijanskog, za koju su sve ulaznice bile rasprodate, počela je nešto kasnije kako bi gledaoci mogli da uđu.
 
U jednoj sceni predstave, nakon prizora oralnog seksa kip pokojnog poljskog pape je obešen s pločom "zaštitnik pedofila".
 
Poljsko državno tužilaštvo je nakon premijere u februaru otvorilo istragu o toj, kako se navodi, smišljeno provokativnoj predstavi koja obrađuje složene veze Poljaka i Katoličke crkve.
  • Bgd

    22.04.2017 14:56
    Oprez
    Kakvi napadači takvi i branitelji. Moralna degradacija Evropljana će ponovo dovesti do velikog rata, nažalost. Umesto da svojim moralom i verom zaštitimo sebe od islamskog i arapskog nasrtaja mi jedni druge unižavamo.
  • Tako im...

    22.04.2017 14:00
    Hulje i pare
    Takozvani umetnici najvеće novce dobijaju za rušenje bilo kakve prethodne vrednosti i satanizovanje bilo čega.
    Što si veća hulja i hulnik na moralne i etičke vrednosti, to te matore čike sa kapicama više plate.
    Oni to mnogo vole da predtsave kao bešto što samo oni vide, tako dubokoumno, a eto, mi smo neuki i ne vidimo to.
    A iza svega su samo hulje i pare.
    Treba li da nabrajam kod nas posrnule umetnike, koji su zarad dobijanja novca popljuvali skoro sve dobro i lepo u ovom narodu?
  • Skretničar

    22.04.2017 11:38
    Istorija je ku*va
    Na korak smo od konc logora. Evropske zemlje, a tek Srbija, srljaju ravno u propast. Ponovo! Niko nije pametniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.