Narodni muzej posle 15 godina ponovo otvoren za posetioce

Obnovljena zgrada Narodnog muzeja u Beogradu sutra će posle 15 godina otvoriti vrata za posetioce koji će moći da vide oko 400.000 eksponata nove stalne postavke.
Prvi posetioci moći će da posete muzej sutra od 23 časa, a do petka u 22 časa radiće neprekidno uz besplatan ulaz prva tri dana. Potom će ulaz biti besplatan samo nedeljom, dok će se ostalim danima pojedinačna ulaznica naplaćivati 300 dinara.
 
Zgrada u kojoj je Narodni muzej je podignuta 1903. godine prema projektu Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, dograđena 1930. godine, a rekonstruisana posle Drugog svetskog rata i još jednom šezdesetih godina.
 
Međutim, zbog dotrajalosti zgrade stalna postavka nije bila dostupna posetiocima od 2003. godine, a 2015. godine je Narodni muzej sasvim sasvim zatvoren, radi temeljite rekonstrukcije čitavog enterijera i eksterijera.
 
Stalna postavka Narodnog muzeja raspoređena je na tri nivoa izložbenog prostora zgrade od 5.000 kvadratnih metara, koja je i sama spomenik kulture.
 
Akutelnu muzejsku postavku čine eksponati koji svedoče o arheološkim istraživanjima, predstavljanju srpskih vladara u umetnosti, o poklonodavcima i kolekcionarima.
 
Artefakti Muzeja obuhvataju hronološki opseg od Paleolita do umetnosti 20. veka, odnosno od praistorije do savremene umetnosti.
  • miami

    27.06.2018 22:33
    realno
    Tekst me nasmeja. Nece biti izlozeno ni 10% kolekcija, jer jednostavno muzej nema dovoljno prostora. Osnovati Nacionalnu galeriju I odvojiti likovnu umetnost od ostatka galerije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.