Kineski prosjaci novac prikupljaju uz pomoć smartfona

Smart telefoni i QR kodovi postali su popularni kod beskućnika u Kini, koji na ovaj način prikupljaju novac.
Naime, Kina, kao jedna od najvećih i najbrže rastućih ekonomija, stvorila je dugogodišnji plan za oslobađanje od papirnog novca i potpuno prebacivanje na elektronsko plaćanje. Ovaj trend nije zaobišao ni najugroženije slojeve društva, pa tako i prosjaci na ulicama novac mogu da prikupljaju putem elektronskog plaćanja i čitanja QR kodova sa smart telefona.
 
Svako ko poželi da udeli nešto novca prosjacima u Kini to sada može učiniti preko svog smart telefona skenirajući QR kod koji se nalazi kod prosjaka i na taj način im pomoći u njihovoj teškoj situaciji.
 
Lokalni mediji u gradu Džinan u kineskoj provinciji Šandong izveštavaju da je najveći broj ovakvih prosjaka na ulicama koje su uglavnom rezervisane za turiste. Svi turisti koji poseduju neku od aplikacija za elektronsko plaćanje, kao što su Alipay, WeChat ili Walet, mogu da skeniraju barkod koji su beskućnici odštampali na papiru i na taj način da im doniraju novac.
 
Jedno od osnovnih pitanja koje je javnost postavila je kako je moguće da beskućnici koji se svakodnevno bore za preživljavanje mogu da poseduju moderne smart telefone?
 
Sudeći po izveštajima lokalnih medija, ta pojava u ovoj provinciji nije retkost. Jedan od beskućnika kojeg su novinari sreli je osoba s mentalnim problemima, a QR kod koji je imao kod sebe je napravila njegova porodica u nadi da će mu na taj način pomoći da zaradi.
 
Osim činjenice da beskućnici mogu da zarade za preživljavanje, ovaj vid pomoći pozitivno utiče i na njihovo uključivanje u društvo. Naime, jedna od vodećih kineskih kompanija za digitalni marketing "China Channel" omogućila je beskućnicima i dodatnu zaradu pod uslovom da koriste QR kodove koje je proizvela ova kompanija.
 
Od trenutka pokretanja digitalnog prošenja, kineski beskućnici su uspeli da prikupe i do 680 dolara mesečno, što je solidna zarada u ovoj azijskoj zemlji.
 
Ceo koncept elektronskog prosjačenja još zvuči suludo strancima koji posećuju ovu zemlju, međutim mediji ističu da Kina prednjači u svetu elektronskog plaćanja pa se predviđa da će uskoro biti prva zemlja koja će se u potpunosti osloboditi papirnog novca.
 
Zapadni prosjaci nisu daleko od kineskih kada je u pitanju elektronsko prikupljanje novca. Tokom 2016. godine profesionalni prosjak iz SAD Demijen Preston je prikupljao novac čitačem kreditnih kartica i na taj način završio na svim novinskim naslovnicama.
  • Prosjak

    15.12.2017 21:59
    Praktičan
    Evo, ja krećem da prosim BitCoine.
    Svako ko ima, zna nekog, ili poznaje nekog ko zna nekog ko ima viška Bitcoina, može da mi udeli.
    Ponizno, vaš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija