ljir Meta novi predsednik Albanije

Parlament Albanije izabrao je danas kandidata vladajuće koalicije Iljira Metu za predsednika države nakon što je vlast odustala od postizanja konsenzusa s opozicijom koja odbija dijalog.
ljir Meta novi predsednik Albanije
Foto: Pixabay
Za izbor Mete, kojeg je kandidovala vodeća Socijalistička partija premijera Edija Rame, glasalo je 87 poslanika, a protiv su bila dva.
 
Meta je do sada bio predsednik parlamenta koji ima 140 mesta, a za izbor mu je bila potrebna podrška 71 poslanika. On je izabran u četvrtom krugu glasanja, a u prethodna tri kruga, održana ove i prošle nedelje, nije bilo predloženih kandidata pošto je vladajuća leva koalicija želela da u vlasti učestvuje i opozicioni desni centar kako bi se postigao širi konsenzus u zemlji.
 
Meta (48), koji je bio jedini predložen kandidat, vodja je Socijalističkog pokreta za integraciju, stranke koja je manji partner u vladajućoj koaliciji. "Daću sve od sebe da opravdam poverenje koje ste mi ukazali, da (služim) svim gradjanima Albanije, Ustavu Albanije, najvažnijim interesima stabilnosti i bezbednosti zemlje i njene evropske budućnosti", rekao je Meta posle izbora za predsednika.
 
Meta, kojem je na izboru prva čestitala ambasada SAD u Tirani, zvanično će preuzeti funkciju od dosadašnjeg predsednika Bujara Nišanija u julu. Predsednička funkcija u Albaniji je pretežno ceremonijalna, a predsednik može da bude biran najviše dva puta na period od pet godina.
 
Meta (48) je od 2013. godine bio predsednik parlamenta, sa 30 godina postao je najmlađi albanski premijer u istoriji, a obavljao je i funkcije ministra spoljnih poslova i ekonomije Albanije.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet