NATO ulazi u bitku protiv Islamske države

Vođe NATO-a odlučile su u Briselu da se Atlantski savez uključi u zapadnu vojnu koaliciju koja se bori protiv ekstremista Islamske države Iraka i Sirije.
NATO ulazi u bitku protiv Islamske države
Foto: Pixabay
Odlučeno je i da sve članice povećaju izdvajanja u budžet NATO-a, saopštio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. On je dodao da to ne znači da će NATO, čije mnoge članice pojedinačno već učestvuju u koaliciji za razbijanje Islamske države, kao organizacija neposredno borbeno učestvovati u slamanju islamskih terorista, već prevashodno dati znatno veću vazdušnu i obaveštajnu podršku tim naporima.
 
Stoltenberg je objasnio da to znači da će NATO moći da učestvuje u donošenju političkih odluka, uključujući obuku i jačanje borbenih kapaciteta zapadne koalicije. Odlučeno je i da se uspostavi posebna obaveštajna ćelija za skupljanje informacija o delovanju terorista, "čime će se poboljšati podela informacija među saveznicima, pored ostalog i kad su u pitanju inostrani borci" u redovima Islamske države i u zemljama NATO-a, dodao je Stoltenberg.
 
Čelnik Atlantskog saveza je naveo i da je na susretu na vrhu NATO-a potvrđena politika "dvojakog pristupa" kad je reč o, kako je rekao, "sve prodornijoj politici Rusije", a to znači da će NATO veoma osnažiti svoju moć odvraćanja i ujedno težiti dijalogu s Moskvom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.