Traže zabranu Tita

Ultradesna Hrvatska stranka prava zatražila je od hrvatske vlade da zabrani okupljanje poštovalaca lika i dela Josipa Broza Tita, kojeg oni smatraju jednim od deset najvećih, kako navode, megazločinaca 20. veka.

Okupljanje je predviđeno za sutra u Kumrovcu, a u saopštenju dostavljenom Tanjugu, HSP se navodi da je Vlada Hrvatske dužna da zabrani veličanje "totalitarnih režima i zločinca Tita u Kumrovcu i ostalim delovima Hrvatske".

"Svake godine povodom navodnog rođendana komunističkog diktatora i jugoslavenskog maršala Josipa Broza Tita, u njegovom se navodnom rodnom mestu okupe sledbenici i poštovaoci čoveka koji na svojoj savesti nosi oko pola miliona hrvatskih žrtava komunističke i partizanske okupacije", navode hrvatski pravaši.

Ove godine okupljanje je najavljeno u Kumrovcu u subotu 27. maja pod nazivom 'Dan mladosti - radosti 2017.' na kojem je prema protokolu predviđeno najpre intoniranje Internacionale, a potom hrvatske himne "Lijepa naša domovino".

HSP tumači da je reč o okupljanju "balkanskih jugofašističkih promotera diktature, napada na suverenitet Hrvatske, veličanja zločinca i neprijateljske Jugoslavije". Zato, stoji u saopštenju, oni od vlade zahtevaju da postupi po Zakonu i da učesnike kultnog okupljanja u Kumrovcu zatvori ili protera u one države iz kojih dolaze.

Smatraju da je to najmanje što vlada i policija mogu da urade.

"EU je, kao i Hrvatska, osudila sve totalitarne režime i obvezala se da će širenje ideja komunizma i fašizma onemogućiti zakonski", navode i dodaju da je Hrvatska demokratska zemlja i svako veličanje ideja komunizma i kulta ličnosti, kako navode, komunističkog zločinca Tita je u suprotnosti s načelima humanizma, demokratije i pravne države.

Josip Broz Tito je, kako smatraju, dokazano odgovoran za masovne pokolje nad Hrvatima tokom i nakon kraja Drugog svetskog rata pa je njegovo veličanje u suprotnosti s načelima humanizma i pijeteta prema hrvatskim žrtvama komunističke i partizanske diktature.

Josip Broz Tito je, navode dalje, stvaranjem komunističke Jugoslavije veliki deo hrvatskih teritorija poklonio susedima i time radio na trajnom uništenju hrvatske države.

Smatraju i da je veličanje takvog političara direktno negiranje hrvatske države.

"Josip Broz Tito je za života preduzimao sve da uguši svaku hrvatsku državotvornu ideju, delovao je protivno težnji hrvatskog naroda za obnovom svoje države pa je njegovo veličanje direktan poziv na delovanje protiv hrvatske države", navodi se u saopštenju hrvatskih pravaša, koje je potpisala Generalna sekretarka Mirela Bušljeta Felc.

  • Toxic

    26.05.2017 22:44
    Toxic
    Činjenica da ga mrze svi sa ovih prostora mi govori da je verivatno radio posao kako treba.
    Ultra Hrvati ga mrze, Ultra Srbi ga mrze, svi ultra ga mrze, meni to sve deluje kao da je bio odlican precednik!
  • from south

    26.05.2017 16:51
    ...
    Ustasija lipi moji, kao i njihova braca cetnicija, danas su mainstream kako Hrvatske, tako i Srbije, a time da cetnicija nema tu vrstu hipotehe kao ustasija jer je potonja direktno bila vezana uz Treci Rajh, a i zbog zlocina koje su pocinili, pa ih cak ni sentimentalisti u Hrvatskoj nemaju petlje direktno rehabilitirati, iako od 93' prezivjeli pripadnici tkz. ' domovinske ' vojske primaju penzije od strane Hrvatske drzave. Ne sumnjam da i pandani iz Srbije ne uzivaju iste privilegije. Mantra o ' dva ' pokreta otpora u Srbiji, ne samo da je bezobrazni falsifikat koji ne moze proci nigdje u normalnim zemljama, vec isti samo unutar Srbije stvara jako lose i nadasne pogresne temelje za proucavanje razdoblja 2.w.w. i shodno tome navodi na pogresne zakljucke - a znamo da je jako lose zivjeti u pogresnom uvjerenju. Nzalost, ni prvi ni zadnji put u ljudskoj povijesti. Lp.
  • dan

    26.05.2017 16:22
    HR
    Kako mislite,koliko na svojoj savjesti imaju "pravi"Hrvati ?Da nije bilo Tita,bila bi NDH od Triglava do Vardara.Nista nije bitno,jer Tito je otvorijo vrata Jugoslovenima da odu gdje hoću.Za koju drzavu ste onda trebali vizu,sjećate se ?A sada..........
    Nista nije jednostavno,i sada ima politicara,koji bi trebalo da krave cuvaju(ako krave dozvole)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.