Ombudsman: Radnici 1. maj dočekuju s pravima samo na papiru

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da mnogi radnici u Srbiji i ove godine Međunarodni praznik rada, 1. maj, dočekuju bez ostvarenih prava u praksi, koja im samo na papiru garantuju Ustav i zakoni, dok mnogi nezaposleni priželjkuju da rade pod bilo kakvim uslovima.

Janković je povodom praznika rada još jednom pozvao državne organe da zapošljavaju osobe sa invaliditetom. "Takođe treba da nastoje da mere racionalizacije koje se planiraju u javnom sektoru dodatno ne ugroze prava ove posebno ranjive grupe građana, na rad, samostalan i dostojanstven život", naveo je Janković.

Zaštitnik rada je naveo da od Inspekcije rada, za koju kaže da ima najšira ovlašćenja i da zbog toga postoji, posebno očekuje da ne čeka prijave radnika već da što više radi po službenoj dužnosti i sopstvenoj inicijativi. Janković je uputio apel i zaposlenima, koje poziva da narušavnaje svojih prava prijavljuju inspekciji.

On je podsetio da je na snagu stupio Zakon o zaštiti uzbunjivača koji omogućava sudu da zaštiti radnike koji prijave nezakonitost na štetu javnog interesa i zbog toga budu izloženi otkazu ili drugoj vrsti odmazde.

Dodao je i da će prestanak povlašćivanja određenih poslodavaca, kojima država dozvoljava da ne plaćaju doprinose i poreze, stvoriti ravnopravnu tržišnu utakmicu u kojoj je najisplativiji zadovoljan i motivisan radnik, a ne iskorišćen, bespomoćan i neproduktivan.

Zaštitnik građana posebno je pozdravio odluku Vlade Srbije da, po njegovoj preporuci, "konačno Poreska uprava vrati nepravilno obračunati solidarni porez na kumulativno isplaćene zarade trudnicama i drugim radnicima".

Autor: Beta
Foto: Medija centar Beograd

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija