Neke žene odustaju od drugog deteta zbog lošeg tretmana u porodilištima

Čak 10 odsto žena odustaje od drugog porođaja zbog izuzetno lošeg iskustva s prvim, podatak je istraživanja Centra za mame.
Istraživanje je rađeno na osnovu iskustava žena na porođaju i odnosu medicinskog osoblja prema porodiljama.
 
Prema tim rezultatima, 60 odsto žena nije imalo porođaj kakav su želele, u 70 odsto slučajeva lekari i medicinske sestre nisu se predstavili porodiljama i objasnili im proces porođaja, a najzabrinjavajući je podatak da je dosta njih odustalo od drugog deteta zbog lošeg iskustva s prvim porođajem.
 
Jovana Ružičić iz Centra za mame kaže da fokus nisu bili ni hrana, ni uslovi u porodilištima, pa ni korupcija, iako su i to veoma veliki problemi. Kako objašnjava, odlučili su se za odnos prema porodiljama jer je to najlakše izmeniti i ne zahteva milionska sredstva.
 
"Neke kažu da su imale dobro iskustvo, ne možemo da kažemo da su iskustva samo loša, ali je prevelik procenat onih loših. Neke i dan danas imaju traumu zbog porođaja i rasplaču se kada o tome pričaju. Shvatili smo da žene izlaze iz porodilišta sa traumama", ispričala je Ružičić za N1.
 
Ona objašnjava da ovo nije poslednjih nekoliko godina i da nije stvar samo jedne vlasti, već višedecenijski problem za čije rešavanje će biti potrebna najmanje jedna decenija. Ružičić kaže da se radi na tome da se standardizuje priprema za porođaj, a prema podacima UNICEF-a, 13 odsto žena se adekvatno sprema za porođaj. Ona napominje da priprema nije dostupna u svim domovima zdravlja, a pogotovo je nedostupna za žene koje trudničko bolovanje otvaraju tek 28 dana pred porođaj.
 
Cetnar za mame je dve nedelje pred izbore poslao dopis svim strankama sa pitanjem šta će, ukoliko dođu na vlast, uraditi da se promeni tretman prema porodiljama. Kako otkriva, odziv je bio mali, a od stranaka koje su prešle cenzus odgovorile su samo četiri i to one najslabije. Najveće partije nisu dale odgovor kako će poboljšati status porodilja.
 
Više o ovom istraživanju, čitajte OVDE.
 
Autor: N1
  • Ha

    01.05.2016 17:01
    Ja znam za mnoge porodilje koje urlaju na osoblje jer ih stave u istu sobu sa Cigankama. Debele krmače koje se porođaju 12h i imaju prepisanu djetu kukaju na osoblje jer nisu dobile kg čvaraka između dva parčeta slanine za doručak. Sve misle da su tamo otišle na odmor, a ne na porođaj. Misle da je njihovo dete posebno i zahtevaju kraljevski tretman. Još ih i hormoni pucaju pa svakodnevno histerišu zbog boje u koju su ofarbani zidovi ili zbog muža koji im nije doneo lak za nokte. Osoblju bih utrostručio plate i uveo zakon da smeju da koriste bič ili bar tanak prut! Nema boljih osoba od medicinskih sestara koje tamo rade i nema nezahvalnijih osoba od trudnica u porodilištu. Saberite se! Pa ja bi ih postrojavao ko u vojsci.
  • B

    30.04.2016 23:16
    Bez samilosti
    Srbi su narod u kojem empatija, ili samilost, ne postoji ili je ima u tragovima. To je glavni uzrok ovakvog (mal)tretmana porodilja, ali i mnogih drugih problema u srpskom društvu.
    Ima već 7-8 godina od kako je Udruženje "Majka Hrabrost" molilo porodilje da pišu šta su proživele. Daleko najlepša iskustva bila su iz Subotice, Sombora, neka i iz novosadske Betanije, kao i iz N. Pazara. Sve ostale porodilje, a posebno one iz BG i Centralne Srbije opisivale su ponašanje doktora i sestara bez imalo empatije, osim ako se podstakne zelenim, ili još bolje žutim ili ljubičatim novčanicama. Vrlo mali broj doktora i sestara su činili izuzetak.
    Žena na porođaju je izuzetno emocionalno napeta, uplašena za dete i za sebe, posebno ako je prvi put. To doktori i sestre vide kao priliku za iživljavanje (pretnje, ponižavanja, zastrašivanja, sve vrste uvreda) ili zaradu, zavisi kako se kome zalomi. To u nekim slučajevima počinje već u školi za trudnice: umesto da ohrabre žene, doktori pričaju šta može poći naopako tokom porođaja.
    Tek nakon što majka i dete izađu, kreće analiza svega preživljenog, uz zaključak: ne vraćam se više tamo (ili bar ne bez minimum 500EUR "poklona"). Tamo gde Srbi nisu većina, situacija je drugačija, porodilje, ali i svi ostali pacijenti se poštuju, bolje tretiraju, manje je sepse i postoperativnih infekcija...
    Patrijarh Pavle je rekao: "Budimo ljudi, iako smo Srbi". Ja tu ništa ne bih dodavao...
  • Darwin

    30.04.2016 19:05
    I jedno dete je puno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija