Majmuni, ptice i krokodili žrtve šverca životinja

Divlje životinje su veliki izvor profita, što najbolje znaju krijumčari koji od tog ilegalnog biznisa zgrću ogromne svote novca. Ta praksa nije zaobišla ni Srbiju.

Prema podacima Interpola, ilegalna trgovina retkim i zaštićenim životinjskim i biljnim vrstama je po obrtu novca drugi najunosniji oblik ilegalne trgovine na svetu, odmah iza trgovine na svetu, odmah iza trgovine drogom i godišnje se obrne oko 23 milijarde dolara.

Jedan makaki majmun na crnom tržištu vredi oko 2.300 evra, dok veoma retke vrste papagaja mogu dostići cenu i do 30.000 evra.

Carinici su nedavno na aerodromu "Nikola Tesla" sprečili da u Srbiju budu uneta dva živa primerka afričkog sivog žako papagaja iz Angole. Iskustva carinika su brojna, od goluba u rukavu, tukana u koferu, sa šest preplašenih i tagrljenih makaki majmuna pronađenih u gajbicama ispod gomile odeće u prtljažniku automobila. U jednom autobusu koji je iz Češke išao u Bugarsku preko Srbije, u prostoru između sedišta pronađene su zmije, gušteri i žabe, spakovani u vreće i plastične kutije za hranu. Bilo je mnogo primera sakrivanja živih životinja u fabričke šupljine automobila...

"Tom vrstom krijumčarenja bave se podjednako i stranci i Srbi, koji životinje posmatraju isključivo kao izvor profita", kažu za list Blic u Upravi carina.

Na graničnom prelazu Preševo carinici su u prikolici pronašli majmunicu staru sedam godina i jednog mužjaka krokodila, dok su na prelazu Đerdap I i u "golfu" otkrili dva jemenska kameleona, jednu od najugroženijih vrsta na svetu.

"Životinje se najčešće krijumčare u lošim uslovima, često ih imobilizuju na različite načine, ptice drže u skučenom prostoru u ptopunom mraku, da se ne bi oglašavale prilikom prelaska granice. Mnoge životinje uginu izmučene u transportu, zbog stresa, ili ubrzo potom jer ne mogu da se prilagode i oporave", navode izvori iz carinske službe. 

  • rodoljub

    30.09.2016 18:48
    bolji zivot
    Dok kriminalci raznih vrsta ne budu visili na banderama, necemo se moci osloboditi tog zla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.