Na usavršavanje u inostranstvo vaspitači, pedagozi i učitelji

Na usavršavanje u inostranstvo ubuduće će moći da idu vaspitači iz vrtića, učitelji, nastavnici, pedagozi, psiholozi iz škola.

Dovoljno je samo da obrazovne ustanove u kojima rade spreme konkursne prijave za program EU Erazmus plus.

Zamenica upraviteljke Fondacije Tempus (koja sprovodi program u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja) Sofija Dukić rekla je za Tanjug da predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, ustanove za obrazovanje odraslih mogu da prijave projekte za studijske boravke zaposlenih u odgovarajućim institucijama u EU zarad stručnog usavršavanja.

"Ovakve projektne prijave će se podnositi Fondaciji Tempus. Predškolske ustanove, škole do sada nisu imali priliku da pošalju zaposlene na razmenu zarad stručnog usavršavanja u inostranstvu", kaže Dukić.

Ona je pojasnila da je konkurs raspisan u četvrtak, 20. oktobra, za celu Evropu i da će trajati do februara naredne godine, tako da ustanove imaju dovoljno vremena da se pripreme i podnesu konkursnu dokumentaciju.

Neophodno je samo da projekat kojim apliciraju na konkurs rade u partnerstvu sa školom ili nekom drugom obrazovnom ustanovom iz EU.

"To je minimum partnerstva koji mora da se ostvari u okviru jednog projekta. Škola iz Srbije konkuriše Fondaciji Tempus, a u fazi prijave navode kako su planirane aktivnosti u okviru projekta relevantne za pojedince i organizaciju u celini i kako utiču na kvalitet nastave i učenja i ko im je partner iz EU- škola ili neka druga organizacija koja se bavi stručnim obrazovanjem i obukama", naglasila je Dukić.

Slično je i za mlade, kako kaže, po prvi put organizacije i institucije iz Srbije koje se bave mobilnošću mladih i neformalnim obrazovanjem da direktno prijave projekte mobilnosti mladih zajedno sa partnerima iz Evrope. Projekti će omogućiti mladima iz Srbije da steknu nove veštine, volontiraju u drugim zemljama, upoznaju nove kulture i budu domaćini vršnjacima iz drugih zemalja.

Svi zainteresovani za Erazmus plus program Evvropske unije koji sprovodi Fondacija Tempus detaljne informacije mogu dobiti od 24. do 28. oktobra u okviru Erazmus plus nedelje.

Informativni dan o mogućnostima za visoko obrazovanje, predviđen je za 26. oktobar u Rektoratu Univerziteta u Beogradu od 10 do 17 sati.

O mogućnostima za opšte, stručno i obrazovanje odraslih, informacije se mogu dobiti 27. oktobra u Palati Srbija od 10 do 17 sati. O mogućnostima za mobilnost mladih, informacije se mogu dobiti 28. oktobra u Zadužbini Ilije M. Kolarca od 10 do 17 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.