Otkaz posle porodiljskog i očevima

Početkom godine Aleksandar Stanković i njegova supruga usvojili su dete. O novom članu porodice, ali i troje starije dece odlučili su da brigu vodi tata.
Uzeo je plaćeno odustvo radi nege deteta. Međutim, poslodavac kod kog je radio na određeno vreme, posle povratka, nije mu produžio ugovor.
 
"Smatram da mi je učinjena nepravda jer sam dobio otkaz bez ikakakvog obrazloženja. Sada je moja šestočlana porodica ostala samo sa jednom platom, a ja sam samo koristio svoje zakonom zagarantovano pravo. Meni je rečeno da moj poslodavac nije dužan da mi kaže zašto sam dobio otkaz, a pritom sam uvek bio pohvaljen za svoj rad", kaže Aleksandar za RTS.
 
Poslodavac u ovom slučaju nije prekršio zakon. Međutim, nadležni kažu da regulativu treba menjati.
 
"U ovom slučaju se radi o jednoj diskriminaciji po svim onim stavovima za koje ćemo se zalagati. Kao pronatalitetnu meru ćemo predložiti, između ostalog, i da i jedan i drugi roditelj ima zapravo mogućnost da uskladi svoje radne obaveze sa roditeljskim obavezama", navodi ministraka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.
 
Aleksandar Stanković se Poverenici za zaštitu ravnopravnosti nije žalio. To je samo jedan od primera da se muškarci na taj korak retko odlučuju.
 
Očevi koji se odluče da ostanu kod kuće i neguju decu ne prkose samo tradiciji. Popravljaju i lošu statistku prema kojoj prosečan muškarac u Srbiji brizi o naslednicima dnevno posveti svega sat i 33 minuta.
  • Vladimir J.

    08.12.2016 13:08
    Pre pet godina, 2011. godine sam isto ovako prošao i ja sam se poput ovog čoveka obratio medijima, R021 i Novosadskoj televiziji, kao i institucijama koje su bile nadležne i u kojima mi je još tada rečeno da se treba "menjati pravna regulativa". Koliko vidim, PET GODINA je prošlo pravna regulativa još uvek nije promenjena. Sramota !
    PODRŠKA gospodinu Stankoviću !
  • MILICA

    08.12.2016 09:13
    Ima nas jos
    Ja sam u firmi imala ugovor do februara meseca sledece godine.Koliko god sam se trudila radila redovno dolazila na posao...nista mi nije vredelo..U oktobru mesecu mi je samo saopsteno da od sutra vise ne dolazim..bez obrazlozenja zasto?Gospoda iz vladajuce partije su na moje mesto doveli tri njihova clana..I sta reci..?Ja sam samohrana majka sa dvoje maloletne dece...
  • Inspektor Višekruna

    08.12.2016 08:59
    Uobičajeno
    LJudi zaposleni kod privatnika izbegavaju bolovanje, uzimaju ga tek kad zaglave u bolnici.
    A ko uzme bolovanje a ima ugovor na određeno vreme u 99% slučajeva neće produžiti ugovor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija