Putarinu strancima obračunavaju prema kursu iz 2014.

Putarina na naplatnoj rampi Preševo jeftinija je za strance.
Naime, domaći vozači za prolaz moraju da izdvoje 80 dinara, dok je za vozila iz inostranstva ceh 50 centi, ali po kursu od pre dve i po godine, što je nešto više od 60 dinara.
 
Na sajtu "Puteva Srbije" piše da su trenutne cene putarine usklađene sa kursom Narodne banke Srbije, koji je važio još 13. novembra 2014. U pitanju je srednji kurs od 120,5 dinara za evro.
 
"Usklađivanje deviznog  cenovnika putarine obavlja se pri promeni zvaničnog srednjeg kursa evra za plus ili minus tri odsto. Poslednja ovakva promena kursa bila je 13. novembra 2014, pa se cene putarine obračunavaju po kursu od navedenog datuma", kažu za "Novosti" u "Putevima".
 
 
Cene putarine za domaća i strana vozila izjednačene su 2009. godine, jer su pre toga šoferi koji nisu iz naše zemlje naknadu za korišćenje puta plaćali mnogo više. Praktično je, međutim, nemoguće da cifre budu apsolutno jednake, zbog različitih valuta. Tako ispada da zbog "zaokruživanja" domaći vozači plaćaju skuplje na kraćim relacijama, dok na dužim trasama stranci moraju da izdvoje više novca.
 
U "Putevima" tvrde da se učesnicima u saobraćaju kusur vraća u istoj valuti u kojoj se i obavlja naplata putarine, pa samim tim ne postoji potreba preračunavanja kursa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija