Velika matura ukida prijemni ispit za fakultet

Generacija sadašnjih osmaka, kada dođu do kraja srednjoškolskog obrazovanja, polagaće veliku maturu iz tri, četiri ili pet predmeta.
Ovo predviđa Nacrt radne verzije Programa nacionalne mature, koji je radna grupa završila i poslala ministru prosvete. Po saznanjima "Novosti", srpski će biti obavezan svima, kao i matematike za učenike koji je uče duže od dva razreda. Treći predmet biraće se sa liste: geografija, istorija, biologija, hemija, fizika, strani jezik i istorija. 
 
Osim tri obavezna testa, ukoliko im bude potrebno za upisivanje određenog kvaliteta, moći će da polažu još jedan ili dva predmeta. Plan je da velika matura ukine prijemne ispite.
 
U narednom periodu usledića javna rasprava, a potom i finalna izrada ovog dokumenta, kako bi pre nove školske godine stigao na usvajanje pred Nacionalni prosvetni savet (NPS). Kada se NPS usaglasi sa predlogom, ostaje samo da ga svojim potpisom potvrdi ministar prosvete. 
 
Članovi radne grupe za izradu koncepta velike mature Irena Brajević i Radivoj Stojković navode za "Politiku" da je najvažnije da će velika matura dati jednake mogućnosti svim učenicima.
 
"Njenim uvođenjem sadašnji maturski ispiti odlaze u istoriju prosvete. Novo završno testiranje neće se mnogo razlikovati od dosadašnjeg, i ne odnosi se na sadašnje srednjoškolce. U gimnazijama će se polagati opšta, u srednjim stručnim školama stručna, a u umetničkim - umetnička matura", navode oni.
 
Učenici koji matematiku nisu učili duže od dve godine će polagati test iz opšteobrazovnog predmeta po izboru. Stojković dodaje da će se testovi pripremati kombinovano, eksterno i u školi, dok će umetnički biti pripremljeni samo u školama.
 
"Ceo koncept osmišljen je da bude fleksibilan, pa je predviđeno čak da učenici mogu da biraju između dva nivoa težine zadataka - srednjeg i naprednog, zavisno od toga da li žele da studiraju i koji nivo znanja fakultet koji žele da upišu tražu", dodaje zamenik predsednika NPS za "Novosti". 
 
Fakulteti će propisivati koje će ispite bodovati u kom obimu sa državne mature. Fakultetima je ostavljena mogućnost da, ukoliko žele, za buduće kandidate propišu i dodatni ispit provere posebni sposobnosti i sklonosti.
  • Mama

    26.03.2017 20:20
    Os
    Kako doskociti saptecima na maloj maturi,a kako na velikoj ?U manjim mestima je to ko dobar dan.demokratija.Dzabe se testovi cuvaju na putu kada u skolama malte ne izdiktiraju odgovore.Elita ima prvenstvo,pa nasi iz provincije genijalci.To su javne tajne,na roditeljskom smo birali predstavnika roditelja po preporuci direktora koji ce pomoci "nasoj" deci.Moje je tu ,ali njemu nece sigurno kao ni do sada.To se vidi na skolskim i opstinskim takmicenjima pogotovo u 8 kad krece juris zbog upisa.
  • Tanja

    25.03.2017 11:51
    Baš su se lepo dosetili. Opet prepisivačina, veze i vezice kao i na maloj maturi. Budale. Ne znaju više šta će sa sobom pa daj da nešto novo izmislimo. Menjajte ceo školski sistem koji nema nikakvog smisla, a ne deci nabacivati bespotrebne ispite.
  • nss

    25.03.2017 09:08
    nss
    kakav prijemni kakvi fakulteti...na svakoj tezgi mozes da kupis pola kile diplome...dokaz traziti u vrhu vlade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.