Zašto nekih građana nije bilo u izvodima iz biračkog spiska?

Na ovim izborima 0,2 odsto građana nije moglo da glasa jer ih nije bilo u izvodima iz biračkog spiska, podaci su posmatračke organizacije CRTA.
Svaki izbori u Srbiji otvore pitanje ažuriranja biračkog spiska i eventualnog prostora za manipulacije. 
 
"Kako me nema na spisku, objasnite mi srpski", reagovao je Velimir Ilić kada je shvatio da njegovog imena nema u spiskovima, na biračkom mestu na kome, tvrdi, 20 godina glasa. "Posle sat vremena oni su našli kao list na kome sam ja i kao zvali da dođem da to ispravimo", navodi Ilić.
 
Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA koja je posmatrala izbore, kaže da je sličan problem postojao na 27 odsto biračkih mesta. Iako upisani u birački spisak, građani nisu mogli da se nađu u izvodu iz biračkog spiska na samom mestu glasanja. Prema podacim CRTE, 0,2 odsto birača tako je sprečeno da glasa.
 
"To je široko rasprostranjen problem, dakle definitivno nije u pitanju jedna opština nego je na 30 odsto biračkih mesta skoro, ali je i dalje broj građana koji je time sprečen da glasa veoma mali i to je dobra okolnost. Ali da bismo povećavali poverenje građana u proces koji se njih tiče, moramo da imamo ozbiljni odgovor države u odnosu na ove probleme", ističe Nedeljkov za N1.
 
Ministarka državne uprave Ana Brnabić kaže da problema ima, ali da je birački spisak, kako je rekla, "referentan i ažuriraniji" nego ikad pre.
 
"Problemi sa biračkim spiskom će čini mi se postojati sve dok ne uvedemo elektronsko glasanje, a mi smo godinama daleko od toga", rekla je ministarka. Obećava da će pokušati da modernizuje ažuriranje spiska, onda kada bude uveden Centralni registar građana.
  • G

    05.04.2017 17:29
    @Joca - ovoga ima u Srbiji poslednjih 30 godina, nikada u istoriji višestranačja birački spisak nije bio ažuran. Razlog za to leži u nesposobnim državnim organima koji između sebe ne umeju da komuniciraju, a to ne znači da je neko glasao u ime preminulih lica. Na koji način smatrate da se to desilo? Na biračkim mestima nemate samo predstavnike jedne političke partije, smatrate da su "mrtvi" glasali za Vučića a da niko od njih to nije primetio? Štaviše, birački spisak sa ovim "viškom" građana u stvari znači da je izlaznost bila veća nego što je objavljeno, što Vučiću daje još veći legitimitet.
    Kontaktirajte opoziciju i pridružite se sakupljanju dokaza o navodnoj krađi i potom argumentovano osporite rezultate izbora. Ovako, protesti protiv rezultata demokratskih izbora su kontraproduktivni, šta to treba da znači, da izbori treba da važe samo onda kada to vama tako odgovara? Svi ste se setili posle bitke da budete generali.
  • Joca

    05.04.2017 11:14
    Izbori
    Samo 0,2 odsto nije moglo da glasa a kako to da su mrtvi ljudi bili upisani u biracki spisak i da je neko umesto njih mogao da glasa u njihovo ime??Ovog nema nigde i zato podrzavam proteste!
  • Rade

    05.04.2017 08:53
    Izbori
    Hoćemo li da ponovimo izbore? Garantujem da na ponovljenim izborima Vučić ne bi dobio 55,06%, već maksimum 54,03% glasova! ............ I eto nama pobede!
    Hajde da se uozbiljimo...i da ne gubimo energiju na gluposti. Okrenimo se sebi ne Vučiću i SNS. Oni rade svoj posao... Budući izbori su šansa da se nešto stvarno promeni i poboljša. Ako opoziciju, do tih novih izbora budu vodile sadašnje vođe, sa njihovim "programima" - NEMA ŠANSE da se išta promeni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija