Samo jedan gazda pod istragom zbog neplaćanja svojih radnika

Po ko zna koji put sindikati će sledeće nedelje pripremiti i poslati nadležnim institucijama predlog da se izmeni zakonska procedura kako bi poslodavci koji ne isplaćuju zarade zaposlenima snosili krivičnu odgovornost, odnosno išli u zatvor.
Prema rečima predsednice Asocijacije nezavisnih sindikata Srbije Ranke Savić, tražiće izmenu dela krivičnog zakonika kako bi, ukoliko se ispune uslovi, poslodavci koji u dužem periodu ne isplaćuju zarade bili krivično gonjeni.
 
Oni će predložiti i osnivanje službe pri Poreskoj upravi ili posebne agencije koja bi kontrolisala uplate zarada i doprinosa, slično onome što je nekada radila Služba društvenog knjigovodstva. Iako Zakon o radu određuje u članu 16 da je poslodavac dužan da zaposlenom za obavljeni rad isplati zaradu, osim prekršajnih, nema drugih sankcija. U Ministarstvu pravde podsećaju da član 163 Krivičnog zakonika predviđa da će se onaj ko se svesno ne pridržava zakona ili drugih propisa o pravima po osnovu rada kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
 
"Koliko znamo, a istražili smo sudsku praksu u Srbiji, niko nikada nije krivično odgovarao za neisplaćene zarade zaposlenima. Prema našim podacima 300.000 ljudi u Srbiji, zaposlenih i u državnim i privatnim firmama ne prima plate na vreme, odnosno kasni se od 30 dana pa do nekoliko godina. Koliko kasne uplate poreza i doprinosa ne znamo, jer nema evidencije. Saznamo samo kada odemo sa papirima za penziju", kaže Savić za Danas.
 
Ipak, prema podacima Ministarstva rada i socijalne zaštite, u prva tri meseca ove godine inspekcija rada je protiv odgovornog lica kod jednog poslodavca podnela i krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, na osnovu odredbe člana 163. Krivičnog zakonika, zbog svesnog nepridržavanja Zakona o radu, čime je zaposlenima uskratio pravo na zaradu. Prema rečima Ranke Savić, a koje potvrđuje i Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, danas Poreska uprava revnosno kontroliše naplatu poreza i doprinosa i posle mesec dana kašnjenja blokira račun firme.
 
"Ako nema političke odluke da se nekome gleda kroz prste, država kontroliše ono za šta je ona zainteresovana. Ono što je nas iziritiralo je što nikoga nije briga ako firma ne uplaćuje zaradu zaposlenom. Jedino reaguju kada mi pošaljemo prijavu ministarstvu rada ili Poreskoj upravi. Pošalju tamo inspekciju i onda se vrate sa odgovorom da je firma u teškom stanju i ostane na tome", kaže Savić, dodajući da razume tešku situaciju u kojoj se nalazi privreda, ali da je pitanje da li su nam potrebne firme koje ne plaćaju plate.
 
U slučaju Goše, u kojoj su radnicima u četiri godine ostali dužni 15 do 20 plata i kojima nije uplaćen ni dinar za doprinose, Atanacković postavlja pitanje kako je uopšte moguće da toliko dugo nisu plaćane obaveze i da bi na to pitanje prvo država trebalo da odgovori, pa onda da tera poslodavce u zatvor.
 
Za Željka Veselinovića, predsednika sindikata Sloga, najveći problem su državni funkcioneri koje partija postavlja da upravljaju državnim firmama koje posle zaduže, oteraju u dubiozu i ne plaćaju zarade zaposlenima, a njihove dugove pokrivaju svi građani Srbije.
 
Kako je 021 ranije pisao, prekovremeni, neplaćeni rad, opasnost na radu, kašnjenje ili neisplaćivanje plata, izbegavanje uplate doprinosa i mobing samo su neke od pojava koje radnik u Srbiji trpi. Ako odbijete da radite u uslovima koji vam ne odgovaraju, možete da dobijete otkaz jer niste poštovali radnu disciplinu. Naime, član 179 Zakona o radu, verovatno poslodavcima omiljenog zakona, propisuje da gazda može zaposlenom da otkaže ugovor o radu ako za to postoji opravdani razlog, tj. kada radnik povredi radnu disciplinu, neopravdano odbije da obavlja poslove i izvršava naloge poslodavca, odnosno "ako je njegovo ponašanje takvo" da ne može da nastavi rad kod poslodavca. 
 
Bukvalno, ako se gazdi ne sviđa kako radite, može da vam da otkaz, a kako za 021 kaže potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković, na vama je da se posle godinama vučete po sudovima, jer i dalje nisu uspostavljeni posebni sudovi rada, specijalizovani samo za slučajeve povreda radnih prava. Više o ovoj temi čitajte u našem tekstu OVDE.
 
Takođe, radnici u Novom Sadu često strahuju da odu na bolovanje zbog mogućeg uručenja otkaza. Od prevremenog povratka na posao strahuje i jedna 47-godišnja Novosađanka S.S, koja je zaposlena u jednoj privatnoj novosadskoj firmi. Ona se zbog povrede kičme takođe kreće uz pomoć štapa, zbog čega bi uskoro trebalo da ode na rehabilitaciju. Međutim, pre rehabilitacije će doći pred komisiju koja će većati o njenom zdravlju. Njenu priču pročitajte OVDE.
  • Šljaker

    23.04.2017 18:47
    Kasni mi tupla.
    Evo od početka godine,dobio sam 2 minimalca, Imam 32godine,i godinu dana staža, a radim svaki dan ponekad i nedeljom. A kad tražiš pare uvek je izgovor ove nedelje sutra će biti itd.pa kako onda da budem normalan i uzoran građanin. Što se više trudim sve mi je gore ne znam više ni sam šta ću. Ja sam jedan od mnogih koji prolaze ovako kao ja. I postalo je pitanje meseca kad ću pući i pobeći iz Srbije. Ne bih da me ne teraju sami
  • Izbor

    23.04.2017 14:10
    Ti radnici od 50 godina imali su izbor.Mogli su da daju otkaz i da ne dolaze da rade besplatno,već da potraže drugog poslodavca koji će ih plaćati.
    Pa bi poslodavac koji ne plaća- zatvorio svoju firmu,jer ne bi imao radnike.
  • bivsi sindikalac

    23.04.2017 13:53
    sada gastarbajter
    Srbija ima zakone koji ili se ne sprovode ili se sprovode selektivno. Na sav revolt koji izaziva neefikasnost institucija dolaze politicka i sindikalna lupetanja i ulivanja lazne nade, obicnim smrtnicima, kako ce formirati komisije, menjati zakone, organizovati proteste itd...a stvar jednostavna. "Pravna drzavo, pocni vec jednom, zeljni smo pravde i hleba"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.