Šverceri baznog ulja državu oštete za 30 miliona evra

Poreska uprava Srbije od početka godine je privremeno zatvorila 30 od 86 kontrolisanih pumpi zbog brojnih nepravilnosti u radu.
Kako piše "Politika", problem je nekontrolisan uvoz baznog ulja, koji se pomešan sa dizelom prodaje kao pogonsko gorivo, iako je reč o sirovini za proizvodnju maziva. Podaci pokazuju da deo baznog ulja sa sivog tržišta završava u rezervoarima, jer je cena jeftinija od redovne cene evro-dizela na pumpama. 
 
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović, smatra da je uvođenje ekološke takse jedini način da reši problem šverca baznog ulja.
 
"Zbog šverca baznog ulja na gutbitku su i država i legalni trgovci gorivom. Grubom procenom država je samo prošle godine po osnovu toga što nije naplatila akcizu na bazno ulje koje je potrošeno kao motorno gorivo izgubila oko 30 miliona evra, ne računajući gubitak i dela PDV-a", objašnjava Mićović.
 
On dodaje da rezultate daju i posebni propisi koje je država uvela od 1. januara, ali navodi da to nije sistemsko rešenje, zbog čega će "loši momci" naći novi mehanizam zloupotrebe. 
 
Osim toga, stvarne potrebe Srbije za baznim uljem su oko 25.000 tona godišnje, dok je u 2016. godini uvezeno 81.000 tona. To znači da je velika količini ove sirovine završilo namešano u dizel-gorivo, koje do krajnjih potrošača stižu manje kontrolisanim putevima.
  • riba na suvom

    23.05.2017 11:19
    Faraon (novi naziv za predsednika, premijera, patrijarha i šta već ne u jednom liku) se za 5 godina na vlasti zadužio 10 milijardi dolara, to je 2 milijarde dolara godišnje. U prevodu, za nedelju dana nas zaduži više od ovih 30 miliona €. Verujem da bar 10% od toga ide njemu lično.
  • Smartass

    23.05.2017 10:41
    Svako malo neka vest kako ta i ta grupa ljudi koja se bavi tim i tim poslom, zaobilazeći regularne kanale trgovine, koje je postavila naša država, ošteti tu istu za neku količinu kapitala.

    Mišljenja sam da su ova država i njene poglavice toliko oštetile svoje građane u poslednjih 30 godina, da je ova i sve ostale sume iz ostalih vesti, potpuno beznačajna.

    A zatim, da taj kapital i ode u državnu kasu, iz poslednjih 30 godina, možemo videti da građani ništa od toga ne bi osetili da je uloženo u cilju podizanja kvaliteta života.

    Ne treba kriviti ljude koji izbegavaju dažbine državi, kako bi zaradili za život ovde. Za vreme Turaka se bar znalo koliki je porez u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija