Novčane kazne za službenike koji ne popišu gradsku imovinu

Opštine, gradovi i ostali korisnici javne svojine trebalo bi da do kraja godine u elektronski registar Direkcije za imovinu unesu podatke o nekretninama i zemljištu s kojima raspolažu.
Ukoliko to ne učine u roku, nadležni najavljuju izmene Zakona o javnoj svojini i napominju da će uvesti sankcije za sve one koji imovinu koriste, a ne popišu je.
 
Imovinu je do sada popisalo i direkciji prijavilo svega 15 odsto opština i gradova u Srbiji. Čak 50 odsto njih nisu ni započeli popis, upozoravaju iz Direkcije za imovinu. Međutim, ima svetlih primera, Kikinda je skoro završila celokupan posao.
 
"Mi smo evidentirali 95 odsto što zgrada, što zemljišta i drugih objekata kao javnu svojinu grada Kikinde, mada je ostao vrlo mali broj objekata koje nismo preveli u javnu svojinu grada zato što ih je teško pronaći u katastru nepokretnosti, jer se ne nalaze ni u jednom listu nepokretnosti. U narednom periodu i te nepokretnosti ćemo pronaći i preneti u javnu svojinu", kaže Ljuban Sredić, načelnik Gradske uprave Kikinda.
 
U republičkoj Direkciji za imovinu najavljuju izmene Zakona o javnoj svojini, koje će predvideti i sankcije za one koji ne upišu imovinu u katastar nepokretnosti, a potom u elektronski registar Direkcije. Kazna neće biti oduzimanje imovine, ali će njome raspolagati država, dok službenici koji ne urade popis na vreme mogu biti novčano kažnjeni.
 
"Uspešnost procesa registracije državne imovine zavisi, pre svega, i od ažurnosti ljudi koji su zaposleni u lokanim samoupravama da blagovremeno dostaljaju informacije u jednistveni registar koji vodi Direkcija", kaže Jovan Vorkapić, direktor Direkcije za imovinu.
 
Popis je jedna od prventivnih mera zastite državne imovine za koju se u postupku restitucije ispostavilo da je ima i više nego što se pretpostavljalo, kažu u Mreži za restituciju. Napominju da je neophodno da se javna svojina popiše i zaštiti.
 
"Zaštita dalje podrazumeva odgovorno gazdovanje, odgovorno upravljanje kroz restituciju, ali i neke druge vidove privatizacije nakon što se okonča restitucija", kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju za RTS.
 
Uspostavljanjem centralnog Registra nepokretnosti u javnoj svojini, gde je sva imovina popisana na jednom mestu, Vlada Srbije i lokalne samouprave imaće na raspolaganju sve validne podatke koji će biti od značaja za mnoge projekte.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.