Redakcija Danasa: Otkriti napadače na našu novinarku

Redakcija dnevnog lista Danas poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije da u što kraćem roku otkrije identitet osoba koje su napale njihovu novinarku Lidiju Valtner na skupu u organizaciji SNS ispred Doma Narodne skupštine Srbije, uoči polaganja zakletve Aleksandra Vučića.
"Nepoznate osobe u crnim majicama najpre su pretile našoj novinarki da će joj oduzeti mobilni telefon, a zatim su je na veoma grub način bukvalno izneli sa platoa ispred skupštine do Pionirskog parka. Važno je istaći da je ovom incidentu prisustvovala i osoba u civilu, koja se prethodno legitimisala kao pripadnik MUP-a", navodi taj list.
 
Kako dodaju, redakcija poseduje snimke osoba koje su u ovom incidentu učestvovale i spremni su da ih odmah ustupe nadležnim organima. Ukoliko MUP Srbije u što kraćem roku ne procesuira nasilnike, redakcija dnevnog lista Danas podneće krivičnu prijavu protiv organizatora skupa podrške Aleksandru Vučiću.
 
Novinarka Danasa Lidija Valtner brutalno je napadnuta od strane pripadnika policije u civilu i SNS aktivista. Napad su osudila novinarska udruženja, političke partije i nevladine organizacije.
 
 Sloga: Napad na novinarku Danasa je napad na prava radnika da rade
 
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" osudio je danas napad na novinarku dnevnog lista Danas i zatražio od policije i sudstva da otkriju i kazne napadače. "Napad na novinarku Danasa za 'Slogu' predstavlja napad na osnovna prava radnika zagarantovana Ustavom da slobodno i bez straha može obavljati svoj posao, u konkretnom slučaju izveštavanje sa značajnog skupa u Beogradu, polaganje predsedničke zakletve novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića", navodi se u saopštenju.
 
Taj sindikat naveo da policija mora da zna ko su napadači, jer je celog dana bila u koordinaciji sa organizatorima skupa i njihovog obezbeđenja. "Ukoliko to ne učine, prećute, ili odugovlače ozbiljno stavljaju sebe u položaj da se mogu nazvati institucijama pod direktnom kontrolom vlasti, kojima onda očigledno 'misija' nije zaštita građana, već isključivo zaštita 'lika i dela' novoizabranog predsednika", navodi se u saopštenju. 
 
 
N1: Napadnuti novinari Insajdera i Vajsa 
 
Novinari i fotoreporter Insajdera i Vajsa (VICE) napadnuti su u Beogradu, objavljeno je na sajtu N1. Oni su napadnuti kada su pokušali da fotografišu grupu krupnih mladića koja ja polomila transparent protiv novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji su nosili učesnici skupa "Sedam zahteva". 
 
Kako je navedeno, novinari su opkoljeni i prećeno im je "da im ni policija ne može pomoći". Novinari Insajdera i Vajsa (VICE) ispričali su da se manja grupa učesnika nenajavljenog protesta "Sedam zahteva" probila do Skupštine Srbije gde su razvili transparent "Narod gladuje, elita se raduje". 
 
"Njih i novinare koji su to pratili, zaustavila je i legitimisala policija, ne čineći isto sa onima koji su izazvali incident", prenela je N1. 
 
Po rečima novinara, policija je do Doma omladine ispratila grupu učesnika protesta i novinara koji su o tome izveštavali. Kada su ostali bez pratnje, osobe u civilu su opkolile novinare i pretile im. 
 
Za N1 je rečeno da su policajci bili samo 20 metara odatle i nisu reagovali na mahanje novinara koji je pokušavao da im privuče pažnju i zatraži zaštitu. Novinarima je rečeno da ih ni policija ne može zaštiti, a grupa krupnih mladića se potom razišla. Jedan od novinara kojima je prećeno, prijavio je policajcima šta se desilo, ali su, kako je rekao, "samo gledali kroz njega". 
 
  • Šta

    01.06.2017 15:34
    reći
    "ČELAVI MOMCI"-politički batinaši i pripadnici navijačkih i kriminalnih grupa, takođe saradnici MUP-a i BIE.
    E Srbijo koje te bundeve vode!
  • Branko

    31.05.2017 20:05
    Ovo nikako nije dobro niti je u redu, ali koliko se to razlikuje od onemogucavanja novinara Informera i jos nekih vama nepodobnih listova da prisustvuju raznim inauguracijama pokreta Slobodnih gradjana Srbije ili nekim panelima,diskusijama itd? Mislite li da je dovoljno opravdanje to sto ste ih etiketirali i diskvalifikovali, pa da mozete da ih izbacujete sa skupova, a bilo je i toga i to nazalost od strane kolega novinara i zabranjujete im prisustvo? Da li je i to tada bilo onemogucavanje prava na rad? Mislim da ljudi, koji se tako ponasaju, ne mogu da traze drugacije odnos prema sebi i da se zale na isto ono sto su sami radili drugima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija