Petnaest građana Srbije stradalo u požarima ove godine

Tokom vrelih letnjih dana, minulih godina se dešavalo da u Srbiji bukne i po 200 požara dnevno.

Dok su prethodnih nedelja goreli Evropa i region, u Srbiji su izbili manji požari u Studenici kod Kraljeva, Koštunićima, na Maljenu i kod Negotina. Ipak, od početka godine u požarima je nastradalo 15 ljudi, a povređeno ih je više od 50.

Crveni metealarm, koji je danima bio na snazi u celoj Srbiji, poziva i dalje na oprez, uprkos kratkotrajnom osveženju. U Sektoru za vanredne situacije MUP-a upozoravaju da najviše požara izbija na otvorenom prostoru, a gore uglavnom trava, nisko rastinje i šume.

U Sektoru za vanredne situacije kažu da se deluje preventivno i da ne čekaju samo da im neko uputi poziv da je negde izbio požar.

"Blagovremeno pripremamo vatrogasno-spasilačke jedinice za reagovanje u slučaju požara na otvorenom prostoru, naročito u šumama. Osim toga, redovno upozoravamo građane i preduzeća o pravilima ponašanja u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara. Obavestili smo komandante okružnih, opštinskih i gradskih štabova za vanredne situacije da preduzmu sve preventivne i operativne mere od nastanka požara. Sada su, međutim, naizraženiji povećani rizici od nastanka šumskih požara, a najopasnije je kada planu u ruralnim i nepristupačnim terenima, gde živi malo stanovništva, pa se vatra kasno primeti", navode iz Sektora MUP-a.

Kako ponavljaju u Sektoru, najčešći uzrok požara je ljudski faktor, pre svega zbog paljenja vatre na otvorenom, ostavljanja vatre i žara bez nadzora i bacanja lako zapaljivog smeća. Osim toga, uzroci požara na otvorenom prostoru mogu biti i udari groma, varničenje izazvano kratkim spojem provodnika za prenos električne energije. U zatvorenom prostoru, pak, najčešći uzroci požara su tehnička neispravnost električnih uređaja i instalacija.

"Kada je reč o opremljenosti naših vatrogasnih spasilačkih jedinica, to zavisi od njihovih formacija", kažu za "Novosti" u Sektoru. "Ukoliko su za reagovanje potrebni kapaciteti veći od onih kojima raspolaže lokalna zajednica, u pomoć se pozivaju ekipe iz susednih jedinica. A ukoliko je potrebno, dejstvujemo i sa Vojskom Srbije."

Podsetimo, juče je uhapšen meštanin Žablja osumnjičen da je u Novom Sadu podmetao požare, u kojima je povređeno dvoje dece i jedna žena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.