Srpski carinici najviše plene cigarete za koje u Srbiji retko ko da je čuo

Sudeći po zaplenama carinske službe, reklo bi se da u Srbiji svi puše cigarete marki "ašima" i "marbl".

Iako je u našoj zemlji retko ko čuo za ove brendove, a kamoli ih pripalio, carinska skladišta puna su boksova upravo ovih cigareta.

Jako treće mesto po zapleni zauzima takođe malo poznata marka – "princ". Cigarete koje su nekada imale primat u švercu, poput "marlboroa", "pal mala" ili "laki strajka", danas su u zapećku. To potvrđuju podaci Uprave carina.

Ove godine (zaključno s 31. julom) zaplenjeno je više od dva miliona komada cigareta marke "ašima" (više od 10.000 boksova). Carinici su u prvih šest meseci otkrili više od 3.000 boksova, odnosno 630.400 komada cigareta "marbl".

"Tačno je da se najčešće susrećemo s pokušajima krijumčarenja robnih marki "ašima" i "marbl", iako te cigarete ne viđamo, niti ih ljudi kod nas konzumiraju, što zapravo znači da nisu ni namenjene našem tržištu", kaže za "Politiku" načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Ivan Ribać.

Akcizna roba poput cigareta je ona na kojoj može dosta da se zaradi. Trend krijumčarenja cigareta i dalje je u porastu, ali raster i broj zaplena. Samo u prvih šest meseci ove godine carinici su zaplenili gotovo istu količinu  cigareta kao cele prethodne godine.

Cena "ašime", koja je kineski proizvod, i "marbla" vrlo je slična cigaretama koje su kod nas legalno u prodaji. Prema nezvaničnim saznanjima "Politike", najveći švercer ovih cigareta je jedan biznismen, Albanac poreklom iz Makedonije, državljanin Hrvatske. Ove cigarete se proizvode i u jednoj fabrici u Sarajevu. Roba se iz fabrike legalnim putevima prevozi u Bar u Crnoj Gori. Uvoz robe obavlja špediterska firma čijem je vlasniku u crnogorskom Višem sudu već suđeno za šverc "laki strajka" i "marlboroa", pre više od deset godina, ali je kasnije oslobođen optužbi. Tovari "ašime" i "marbla" samo tranzitiraju kroz Srbiju na putu do platežnijeg zapadnoevropskog tržišta. Krijumčarenjem 10.000 boksova iz Srbije u Bugarsku može da se zaradi do 50.000 evra, a ukoliko taj tovar uspe da stigne do, na primer, Irske, profit raste i do 500.000 evra.

"Najčešće smo se suočavali s nelegalnim tovarima tih cigareta na granici prema Rumuniji, mada je pokušaja bilo i na prelazima ka Hrvatskoj", objašnjava za beogradski list načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja.

Tokom juna, carinici su u nekoliko akcija dubinske kontrole, u Novom Pazaru i okolini, uspeli da otkriju nekoliko porodičnih kuća koje su se koristile kao skladišta švercovanih cigareta. Tako je osujećen pokušaj daljeg krijumčarenja 14.000 boksova raznih cigareta bez akcizne markice, među kojima je najzastupljenija bila "ašima". Jedna od neobičnijih zaplena ovih brendova je prošlogodišnji pokušaj švercera da iz Bugarske u Italiju, u kamionu koji je prevozio građevinsku dizalicu u delovima, prokrijumčare 21.000 boksova cigareta marke "marbl".

  • Olivia

    20.08.2017 09:20
    Kako niko nije čuo i niko nije konzumirao? Na Futoškoj pijaci se za Marbl čeka u redu, naručuje se na boksove kad ga nema i polako postaje nešto kao cirageta Partner iz Slobinog doba... ako se niko toga još uopšte seća.
  • Nepusac

    19.08.2017 22:51
    Popusili smo mi Filter Beograd ovde u Vojvodini vec 30 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija