Sindikat "Sloga" tuži banke zbog nezakonite naplate pojedinih usluga

Udruženi sindikat Srbije "Sloga" saopštio je da preko svojih pravnih zastupnika pokreće sinhronizovanu akciju utuženja banaka koje posluju u Srbiji.
Sindikat "Sloga" tuži banke zbog nezakonite naplate pojedinih usluga
Foto: Pixabay
"Bankarski sektor u Srbiji godinama, uz blagoslov države i vlasti, a posebno ćutanje Narodne banke Srbije potpuno nekontrolisano stiče dobit od raznih provizija i naknada, i po tom osnovu na teret klijenata, osiromašenih građana, godišnje zarađuje više milijardi dinara", ističe Sloga.
 
Sindikat dalje ističe da su zato odlučili da svim svojim članovima koji koriste ili su koristili bankarske usluge ponudi da tuže banke i dobiju obeštećenje.
 
Taj sindiklat ističe da su banke nezakonito naplaćivale obradu kredita, praćenje kredita, prevremenu otplatu, korišćenje platnih kartica i podizanje gotovine na bankomatu druge banke, kao i naknade za izdavanje potvrda i dostave pisanih obaveštenja klijentima, iako su bile dužne da ih izdaju i dostavljaju klijentima bez ikakve nadoknade ili provizije.
 
Sloga posebno ukazuje na naplatu osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK) i ocenjuje da je to apsurd jer ono klijente ne osigurava, vec osigurava isključivo banku čija je dužnost da ih osigura "što je uostalom nedavno i dokazano na sudu".
 
Podsetimo, sud je u avgustu utvrdio da su banke građanima nezakonito naplaćivale premije osiguranja stambenih kredita, a ako presuda postane pravosnažna, taj trošak mogao bi da, zbog postupanja Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, padne na teret države, odnosno svih poreskih obveznika. Takođe, banke su građanima naplaćivale silne troškove iako nisu smele.
  • z.m.

    11.10.2017 14:39
    tema za tuzbu?
    Draga 'Slogo',
    da li znate da banka ne mora da vas obavesti o postojanju duga pokojnika kojeg ste nasledili 9 godina i 11 meseci a onda da vam ispostavi racun sa kamatama za tih 10 godina+sudski troskovi,ni sud ne mora da vas obavesti za postojanje takvog postupka...i tako vi bezbrizni nasledili vikendicu od babe a nemate pojma da je baba uzela neki kes kredit od 1000e i posle 10 godina banka kaze: to je sa kamatama 8000e,babina vikendica ne vredi 2000e,ali vi imate lep stan,hajde da se naplatimo od vas!'Pri tom je baba vratila pola(skidalo se sa penzije)a u momentu podizanja kredita bila tesko bolesna,ne znam kako su joj i dali u tom stanju.
    Sud je presudio da to sto je baba vratila pola-nema veze,to sto me niko nije obavestio isto nema veze...dakle odgovornost banke,drzave,sudstva NE POSTOJI u praksi...'ajde sto nisu dosli na ostavinsku raspravu pa trazili naplatu,rekao bih eto im vikendica jer ne vredi ili platio onoliko koliko je baba bila realno duzna(oko 580e) ali cekati 10 godina je MONSTRUOZNO!!!
  • m

    11.10.2017 14:16
    mnogo nas bi zelelo da tuzi banke za zloupotrebe i otimacinu,ali ne vredi...
  • hehe

    11.10.2017 10:58
    samo se tužakajte
    Banke će to svakako naplatiti.
    Ako imaju trošak, naplatiće ga. Ako ne onome ko je nije dobio kredit nego se samo raspitivao, naplatiće onom ko jeste dobio.
    Ako je potrebno samo jednu cenu pisati na ugovor, ona će i pisati.
    Tako ćete imati jednu kamatnu stopu 3-4 puta veću. U njoj će biti uključene sve naknade, pa i više...
    Banke prodaju novac, vi ga nemate, cenu ćete platiti.

    Tužite i restorane za famoznu stavku "kuver" na računima... :) jer ga ne nosite kući niti ga jedete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija