Sindikat traži da policajac ne bude sam na terenu i liberalizaciju upotrebe oružja

Sindikat srpske policije zatražio je od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da sve službene zadatke obavljaju patrole koje su sastavljene od najmanje dva policajca.
Sindikat traži da policajac ne bude sam na terenu i liberalizaciju upotrebe oružja
Foto: 021.rs
Kako su naveli, nebezbedno je da policijski službenik radi i inteveniše sam na ulici, pogotovo u "vreme izuzetno blage kaznene politike prema napadačima". Takođe, zatražene su i "određene zakonske izmene u pogledu liberalizacije za upotrebu vatrenog oružja od strane policijskog sindikata".
 
Oni su se oglasili povod sve učestalijih napada na policajce, te su poručili da deo njih ne privuče pažnju javnosti, kao što se dogodilo u slučaju napada na policajku u Novom Sadu.
 
SSP je ukazao da se napad na još jednu službenicu dogodio u Užicu, kada su dva napadača jureći jednog čoveka upali u policijsko odeljenje gde je on pokušao da potraži zaštitu. Napadači su odgurnuli policijsku službenicu sa vrata, upali u službene prostorije i prebili čoveka, a potom pobegli sa lica mesta.
 
"U oba slučaja naše koleginice su ostale prisebne i nisu posegle za službenim oružjem. Nažalost bile su povređene one ili nedužni građani, ali su verovatno srećne što nisu na mestu kolege iz Tutina. Nisu upotrebile oružje, nisu zaglavile u zatvor, na pravdi boga", poručuju u sindikatu i dodaju da moraju najpre zaštiti sebe kako bi mogli da zaštite i građane.
 
Predsednik SSP-a Lazar Ranitović zatražio je Ministarstva unutrašnjih poslova pooštravanje zakonskih odredbi i hitnu zabranu poslova na terenu koje obavlja samo jedan policajac. 
 
"Stoga predlažemo da hitno raspišete instruktivnu depešu kojom ćete zabraniti obavljanje bilo kog službenog zadatka na terenu od strane jednog policijskog službenika, izuzev obezbeđenja objekata i obavljanja poslova školskog policajca. SSP je mišljenja da je neophodno upućivati najmanje dva policijska službenika na obavljanje bilo kog pozorničkog i patrolnog zadatka, sve dok klima u društvu ne bude trajno promenjena a potencijalni napadači na policajce obeshrabreni izvešnošću kažnjavanja dugogodišnom robijom", stoji u pismu.
 
Podsetimo, u četvrtak kod Železničke stanice povređena je policajka kada ju je bez ikakvog povoda napao muškarac i tom prilikom joj polomio nos. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović osudio je napad i rekao da očekuje da "kao društvo i država pošaljemo snažnu poruku da su napadi na policajce koji se bore da bi Srbija bila bezbedna potpuno nedopustivi".
 
Više o tom napadu OVDE.
  • /

    22.10.2017 11:56
    /
    kriminalcima i utrenirani nece smeti nista

    izivljavace se nad vozacima jugica kada ih pitaju zasto ne sklanjaju nepropisno parkirane dzipove
  • miki paparaco

    22.10.2017 11:54
    Da bi ih više sedelo po kafićima.
  • abra_ka_dzabra

    22.10.2017 10:34
    Olaksajte i nama obicnim gradjanima da ne nosimo nelegalnu utoku. Covek se mora nekako zastititi..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.