Vukosavljević: Slika nije nestala

Ministar kulture Vladan Vukosavljević demantovao je da je ukradena slika čuvenog umetnika Petra Lubarde "Industrijalizacija" i novinarima u Domu sindikata pokazao da se ona i dalje nalazi u tom objektu.
Vukosavljević: Slika nije nestala
Foto: 021
Vukosavljević je rekao da vrednost tog dela, za koje list "Blic" tvrdi da vredi milion evra, nije poznata jer vrednosna procena nije utvrđena.
 
Formalno-pravno, rekao je Vukosavljević, pomenuto umetičko delo nije kulturno dobro, ali je, dodao je, svakako od izuzetnog značaja za srpsku kulturu. Reč je, ukazao je, o umetničkom delu u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata Srbije u čijem je vlasništvu i Dom sindikata.
 
Privatna firma koja radi na rekonstrukciji Doma sindika, samo je zakupac, koji je dužan da brine o svim vrednostima kao što su Lubardina slika, ali i jedinstvene orgulje i drugi predmeti, istakao je ministar.
 
Podsetimo, "Blic" je ranije objavio da je čuvena slika Petra Lubarde "Industrijalizacija", koja je decenijama bila u Domu sindikata, nestala. Ovaj beogradski list je u današnjem izdanju podsetio da je dvorana Doma sindikata pre nekoliko meseci dobila novog gazdu - firmu "MCF Megakom film", i dalje navodi da je vlasnik preuzeo na sebe obavezu da adaptira bioskopske sale i drugi prostor unutar dvorane, a da je brigu o svim umetninama trebalo da preuzme Ministarstvo kulture. Ljudi zaduženi za adaptaciju su pre više meseci ušli u Dom sindikata. Prostor je odmah raščišćen, a sve vredne stvari i umetnine je trebalo da budu premeštene na odgovarajuća mesta, međutim, čuvanom Lubardinom umetničkom delu, vrednom više od pola miliona evra, koje je stajalo na ulazu u najveću salu u dvorani, tu se gubi svaki trag, naveo je ovaj list.
  • jajarija fk

    23.10.2017 13:16
    Privatna firma ko fol restaurira, kao malo da je pricuva, kao sklanjali neke stvaari...e koje ste vi jajare.
  • X

    23.10.2017 12:47
    Evo je kod mene .
  • Krmenadla sa Podbare

    23.10.2017 12:04
    Samo cu reci: Vulinova tetka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.