Porezi manji, ali zarade radnika iste

Većina radnika u Srbiji nije osetila na svojoj plati smanjenje državnih troškova prema poslodavcima u obračunu zarade, koji se primenjuje od početka 2018. godine.
Porezi manji, ali zarade radnika iste
Foto: 021.rs

Iznos neoporezovanog dela zarade je pri obračunu januarske plate iznosio 15.000, umesto dotadašnjih 11.790 dinara, ali nažalost, ta razlika nije završila u džepovima zaposlenih. Januarske plate, osim onima koji svakog meseca rade za minimalac, ostale su iste ili je eventulano povećanje gotovo neprimetno.

Kada se prošle godine dogovarao procenat povećanja minimalne zarade, jedan od uslova bio je da poslodavci prihvate da se istovremeno poveća i neoporezovani deo zarade i na taj način smanje njihova opterećenja. Vlada im je izašla u susret, pa je tako priliv u budžet Srbije po ovom osnovu manji.

Potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković kaže za "Novosti" da poslodavci imaju stalne zahteve za poreske olakšice. On smatra da bi trebalo uvesti progresivan način oporezivanja, a ne regresivan gde ista poreska stopa od 10 odsto važi i za minimalnu i za zaradu od milion dinara.

"Primera radi, prosek zarade u prošloj godini bio je 47.893 dinara, odnosno bruto iznos je bio 66.639 uz neoporezovani deo od 11.790, porez se plaćao na iznos od 54.849. Umanjenje na bruto platu je sada od 500 do 600 dinara, što bi trebalo da pripadne radniku, međutim, to se najčešće ne radi.To je samo smanjen trošak za gazdu", navodi Vuković.

On smatra da na mimalnu zaradu ne treba plaćati porez i da ne treba davati poresku olakšicu firmi koja nekome može da isplati mesečno 10.000 evra. Vuković navodi da se u zapadnoj Evropi ugovara bruto zarada, od koje svako sam plaća porez državi. Kod nas to uplaćuje poslodavac, odnosno firma umesto nas popuni četiri obrasca i plati.

"Radnici su neinformisani i ne shvataju da je to njihov novac i da razliku zbog uvećanja neoporezovanog dela treba da pripadne njemu. Stav sindikata je da zaposleni, a ne poslodavac treba da bude oslobođen poreza. Sadašnji sistem je napravljen tako da se puni njihova kasa, a da se predstavlja da su poslodavci i privreda jako opterećeni, a to nije tačno", priča Vuković.

Rukovodilac pravnog sektora u Uniji poslodavaca Srbije Svetlana Budimčević kaže da je isključivo zahvaljujući ovom udruženju pokrenuta inicijativa za smanjenje neoporezivanog dela zarade.

"Taj iznos se nekoliko godina nije menjao. Ostatak plate se oporezuje, a 15.000 se ne oporezuje. To znači da manje novca ide u budžet Srbije. Na primeru minimalne zarade ušteda za poslodavca je oko 300 dinara mesečno po radniku, ali se procentualno kreće u stvari od 750 do 1.250 dinara za 30 dana po zaposlenom. Ukoliko poslodavac ima više radnika ušteda je naravno veća", navodi Svetlana Budimčević.

Ona objašnjava da je to veliki benefit za preduzeća sa 1.000 i više radnika. Procene su da će troškovi za poslodavce biti na godišnjem nivou manji za oko 11,6 milijardi dinara. Sve ovo donosi rasterećenje gazdama, a novac se može usmeriti na poboljšanje benefita preduzeća i zaposlenih, na povećanje broja zaposlenih, uvećanje profita preduzeća, poboljšanje ambijenta, nova zapošljavanja i drugo.

  • Poslodavac

    19.03.2018 16:51
    @ deda
    Ja bih najviše voleo da radnicima isplatim BRUTO PLATU, a oni onda neka plaćaju državi .
  • Dule

    19.03.2018 16:39
    Slozena tema
    iz jednog jednostavnog razloga, a to je :
    ako poslodavac poveca platu za onoliko % koliko ga je drzava rasteretila ,radnik dobija vecu platu, koja ne odgovara opet drzavi iz sledeceg razloga:
    - Veci nivo samopostovanja zaposlenih i lagano uzdizanje iznad apsolutnog siromastva na status SIROMASNI
    - Povecana potrosnja na proizvode koji nam dolaze sa strane i odliv novca
    - Poenta je :" jedite bolje neku domacu"Podrigusu" salamu nego Madjarsku "Pik" cajnu kobasicu
    -Radnici ispod Africkog proseka imaju sada vecu platu ali ce traziti jos,pa bolje da im ne damo povecanje minimalca sa 142 na recimo 500/ satu

    A tek ispalta radnicima Bruto plate , kakva li je to glupost (licno mislim da je najbolje) jer je i tu stav drzave:" Covece ,kako cemo sada da ih potkradamo"?

    A onda neko :" Ej ,recimo odovdnjavanje,pa onda , vazdusarina, takse na privatnu svojinu, brojilo za sat recim, nekakva osnovica za toplanu jer im cevi prolaze kroz stan i puno toga".
  • Poslodavac

    19.03.2018 16:29
    @deda
    Zar stvarno mislite da 300 dinara može da bude paramatar koji odredjuje buduće ponašanje poslodavca?
    Ja sam povećao plate za 300 dinara mojim radnicima, ali ni ja ni oni to ne smatramo povećanjem koje se može primetiti.
    Na minimalac isplaćeni od 25.000 dinara, država JOŠ UVEK uzima od mene i radnika oko 17.000 dinara i "oprostila" nam je 300 dinara !?
    Ako već plaćam 17.000 dinara mesečno na ime poreza i doprinosa za svakog radnika kome isplatim 25.000 dinara, platiću i tih 300 dinara, nemojte me "oslobadjati obaveza" na taj smešan način.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.