Kopije igračaka opasne za decu, najučestalije prisustvo otrovnih supstanci

Tržišna inspekcija zaplenila je 4.721 komad raznih igračaka koje su krivotvorene tokom prošle godine.
Kopije igračaka opasne za decu, najučestalije prisustvo otrovnih supstanci
Foto: Pixabay
Do sada su najčešće falsifikovane igračke oduzimane u prodavnicama čiji su vlasnici kineski državljani. Ima svakako slučajeva da je falsifikovana roba zatečena i kod trgovaca koji su domaći državljani, ali se uglavnom radi o igračkama kod kojih ne postoji dokumentacija o nabavci, kaže za Blic Goran Macura iz inspekcije Ministarstva trgovine.
 
"Maša i medved", lutke "brac", "helou kiti" i "barbike", najčešće su falsifikovane dečije igračke na našem tržištu, navode u Ministarstvu trgovine.
 
Prema podacima inspekcije, pored nabrojanih brendova, u prodavnicama se nalaze i lažne "lego" kocke,  igračke "gormiti", "bakugan", "dizni" i "litl poni", kao i društvena igra "Monopol".
 
U udruženjima za zaštitu potrošača navode da krivotvorene igračke imaju brojne mane i da mogu izazvati probleme deci. Tako su najučestaliji prisustvo otrovnih supstanci, nepostojanost boje ili farba koja se lako skida sa igračke.
 
Česte su i komplikacije sa sitnim delovima koje mala deca mogu da progutaju, a koji ne bi smeli da otpadaju sa igračaka, zatim tu su oštre ivice, opadanje kose na lutkama, kao i neadekvatno deklarisanje hemijskih elemenata od kojih se sastoji proizvod. Često se dešava i da je kod igračaka koji ispuštaju zvukove ton previše glasan, pa postoji opasnost od oštećenja sluha.
 
U potrošačkim organizacijama naglašavaju da su falsifikovane igračke obično jeftinije od originalnih, da lako mogu da se pokvare i da ugroze bezbednost deteta. Takođe, upozorava se da se sirovine ne podvrgavaju kontroli i da mogu da sadrže veliku količinu otrova, među kojima i hemikalije koje mogu prouzrokovati zdravstvene probleme.
 
Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić potvrđuje da se često dešavalo da u krivotvorenim igračkama ima nedozvoljenih supstanci. "Treba potegnuti i pitanje kontrole uvoza. Naše inspekcije rade taj posao redovno, ali prosto je nemoguće da se odradi i detaljno prekontroliše svaki kontejner i svaka pošiljka koja stiže u Srbiju", naglašava Nikolić za Blic.
 
Kako ističe, važno je i da potrošači obrate pažnju na to šta kupuju.
 
"Nemoguće je da se originalna igračka nađe na tržištu bez adekvatnih papira, holograma ili zaštitne marke. Nažalost, naši ljudi će pre kupiti nešto što izgleda kao original, a pet puta je jeftinije. Oni ne razmišljaju i nisu svesni da tako čine medveđu uslugu deci. Kod originalnih igračaka retko šta ne valja, dok je kod falsifikata to veoma često. Moramo svi biti odgovorniji jer deca zbog falsifikovanih igračaka mogu lako da se povrede ili razbole", upozorava Nikolić.
  • Uzrok i posledica

    25.04.2018 09:11
    1. Da su plate pet puta vece, i igracke bismo placali pet puta vise.
    2. Da li ste ikada procitali deklaraciju na 'originalima'? Sve dolazi sa istog mesta...
    3. "...ne mogu da pregledaju svaki kontejner..." - a mogu svako pismo/paket koje prelazi granicu?

    Pricam ti pricu...
  • Kaćanka

    24.04.2018 21:54
    Samo kad su originali zdravstveno bezbedni!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija