Telekom kupuje kablovske operatere, opasnost od državne kontrole medija?

Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk izjavio je da je ta kompanija u pregovorima sa određenim brojem kablovskih operatera i da planira akvizicije nekoliko kompanija u toj oblasti, kao i da Telekom ima finansijskih kapaciteta za te planove, prenosi televizija N1.
Telekom kupuje kablovske operatere, opasnost od državne kontrole medija?
Foto: Pixabay
U tekstu pod naslovom "Nove mogućnosti za državnu kontrolu medijskog polja", N1 navodi da Ćulibrk nije saopštio o kojim operaterima se radi, kao ni zašto se kompanija odlučila za kupovinu drugih preduzeća umesto na razvijanje sopstvenih kapaciteta.
 
"N1 nezvanično saznaje da je za ove operacije odvojeno nekoliko stotina miliona evra, kao i da je Telekom spreman da kablovske operatere sa kojima pregovara kupi i po mnogostruko većim cenama od tržišnih", navodi se na portalu tog medija.
 
Prema izvorima te televizije, u toku su pregovori za akviziciju jednog kablovskog operatera po ceni od blizu 200 miliona evra, "iako se tržišna vrednost te kompanije procenjuje na oko 50 miliona evra".
 
N1 ocenjuje da bi Telekom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, akvizicijom kablovskih operatera povećao mogućnost države da kontroliše koji će se televizijski kanali nalaziti u ponudi.
 
U tekstu se navodi i da je akvizicija kablovskih operatera u suprotnosti sa evropskim zakonodavstvom i praksom da država napušta medijsko polje i da bi ona "otvorila nove mogućnosti kontrole od strane države".
  • I opet

    15.09.2018 17:56
    Pa dobro, nije ništa čudno da se N1, u vlasništvu KKR a pod rukovodstvom bivšeg direktora američke CIA i u čijem je vlasništvu SBB koji je baš taj N1 gurnuo na prvo mesto u listi kanala, jako zabrinula da im je Telekom ukrao plan - zaista nije korektno da u Srbiji država kontroliše koji će se televizijski kanali nalaziti u kablovskoj ponudi umesto da o tome u Srbiji odlučuju Amerikanci.
  • Pićuka

    15.09.2018 15:46
    Država rasipa novac poreskih obveznika kako bi kobajagi podigli ceni propale firme za prodaju. Sve mi to plaćamo ali nemamo koristi od toga.
  • MiLana

    15.09.2018 12:03
    Eh
    E pa mene više brine kada privatnici (iz inostranstva) kupuju operatere.
    To je za narod i državu daleko opasnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.