Pravnici: Ko bude tužio državu zbog virusa korone - izgubiće

Pravnici smatraju da sudovi neće udovoljavati zahtevima privrednih subjekata i građana koji se nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji usled epidemije virusa korona odluče da tuže državu za izgubljenu dobit ili pretrpljenu duševnu bol.
Pravnici: Ko bude tužio državu zbog virusa korone - izgubiće
Foto: 021.rs
Ukazuju da je epidemija virusa korona "viša sila" - događaj koji se nije mogao ni izbeći ni sprečiti, a restriktivne mere i pojedina ustavna ograničenja u vanrednom stanju uvedeni su, kako ocenjuju pravnici, upravo zbog sprečavanja širenja virusa i zaštite ustavnih prava - na zdravlje i na život.
 
Predsednica Vlade Ana Brnabić je u petak izjavila da očekuje tužbe protiv države upravo zbog uvedenih mera i ograničenja niza prava građanima i privrednim subjektima, koje je vlada naložila radi sprečavanja širenja virusa Covid 19.
 
Tužbu može sudu da podnese ko smatra da mu je neko pravo povređeno, ali je pitanje da li će sud tu tužbu usvojiti ili je odbiti kao neosnovanu.
 
Advokat Dušan Bratić za Tanjug kaže da je siguran da naknadu u ovoj situaciji ne može da dobije niko.
 
"Po Ustavu na jednoj strani Republika Srbija uređuje i obezbeđuje sistem javnog zdravlja, a na drugoj strani odgovara za materijalnu i nematerijalnu štetu koju nezakonitim ili nepravilnim radom, odnosno skrivljeno, prouzrokuje državni organ ili imalac javnog ovlašćenja. Ovde, s obzirom na prirodu i okolnosti događaja i preduzete mere koje je predložila medicinska nauka i struka, na prvi pogled krivica države izostaje, pa nema uslova za naknadu štete", smatra Bratić.
 
Istovremeno dodaje da takozvana objektivna odgovornost - dakle bez obzira na krivicu, jeste zakonom ustanovljeni vid odgovornosti za štetu od opasne stvari ili opasne delatnosti, pa kako epidemija zaraze nije ni stvar čiji je imalac država ni njena delatnost, Bratić isključuje i taj oblik odgovornosti države.
 
Dodaje da nema odgovornosti države ni po osnovu zakonom predviđenih posebnih slučajeva odgovornosti jer ovde nisu posredi ni javna manifestacija, teroristički akti, demonstracije, niti je država obustavila vršenje poslova od opšteg interesa niti uskratila neophodnu pomoć.
 
Kada je u pitanju viša sila, događaj čije se dejstvo nije moglo ni predvideti, ni izbeći ili otkloniti, Bratić kaže da se u ovom slučaju možda mogla predvideti epidemija, ali da se po svoj prilici ne bi mogla izbeći ili otkloniti. To je dodaje, irelevantno za odgovornost države ili drugog pravnog lica u konkretnom slučaju, jer viša sila isključuje objektivnu odgovornost za štetu od opasne stvari ili opasne delatnosti, a epidemija, kaže, nije ni stvar ni delatnost.
 
On očekuje da će pojedini privrednici svakako sagledati mogućnosti naknade štete sudskim putem, a da će sudovi suditi po Ustavu i zakonima.
 
Advokat Nebojša Janković u izjavi za Tanjug navodi da je nesporono da privredni subjekti koji ne prodaju svoju robu i usluge trpe štetu u i ostaju bez dobiti, kao i da su uzrok tome mere Vlade.
 
"Da gube dobit nesporna je činjenica, sve mere vlade su preduzete zbog zaštite mnogo viših interesa, a to su zdravlje i životi ljudi", rekao je Janković.
 
Ističe da su pravo na život i zdravlje ustavne kategorije i ne veruje da će sudovi, ukoliko bude podnetih tužbi protiv države, da presude u korist tužilaca.
  • Daca

    14.01.2021 23:52
    Korona
    Da , ali ima osnova da se tuži država, konkretno u mom slučaju, gde je moj otac preminuo od kovida, jer je 6 dana vodjen kao blaži slučaj, umesto da se reagovalo na vreme, jer je u startu imao obostranu upalu pluća, plus je imao visok pritisak i dijabetes i ne mogu da verujem da se vodio kao blaži slučaj. Na našu žalost je preminuo. I ja se pitam gde da tražim pravdu. Da napomenem da troškovi sahrane smo morali lično da snosimo iako u vreme vanrednog stanja to baš ne ide tako? Šta raditi, kome se obratiti?
  • Acko

    29.05.2020 19:45
    Ima osnova za tužbu
    Moglo je da se spreči. Izolacija Kine i njenih stanovnika i ljudi koji su dolazili. Ko će nadoknaditi štetu zbog izolacije ljudima koji su sezonski radnici imod toga žive? Ja mislim da ima osnova za debelu tužbu.
  • Vaso

    03.05.2020 01:51
    povrat novca
    Znam, nasa drzava se brine za nas i zato nije uredu da trazimo odstetu zbog korone mislim kada to sve prodje, to je stvar proslosti ,samo bi bilo lepo da se nekako onda sudski pravno osiguramo od takvih slicnih mera i nesporazuma ,nasilja koje propise vlast ako se opet desi neka bolest pandemija ,neka vrsta klauzule za ubuduce ,kao neka vrsta promene zakona u kojem ce ucestvovati javnost struka narod i vlast svi zajedno radi dobrobiti i rulje i coveka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija