U Francuskoj predizborna tišina uoči predsedničkih izbora

U Francuskoj je na snazi predizborna tišina uoči prvog kruga predsedničkih izbora na kojima će se u nedelju nadmetati 11 kandidata.
U Francuskoj predizborna tišina uoči predsedničkih izbora
Foto: Pixabay
Izborna tišina koja je počela u petak u ponoć, trajaće do nedelje u 20 sati, kada se zatvaraju birališta.
 
Skoro 47 miliona Francuza pozvano je na izbore čiji je ishod neizvestan zbog tesne razlike medju favoritima u prvom krugu: centriste Emanuela Makrona, ekstremne desničarke Marin Le Pen, desničara Fransoa Fijona i radikalnog levičara Žan-Lika Melanšona.
 
Do sada nijedan kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj nije izabran u prvom krugu, već u drugom, koji će ovog puta biti 7. maja. Po Ustavu, neko može biti predsednik Francuske u samo dva mandata, što je do sada pošlo za rukom samo dvojici: socijalisti Fransoa Miteranu (1981-1995) kada je jedan mandat trajao sedam godina i desničaru Žaku Širaku koji je imao jedan sedmogodišnji i jedan petogodišnji mandat.
 
Inauguracija novog predsednika trebalo bi da bude pre 14. maja, kada zvanično ističe mandat sadašnjem, socijalističkom predsedniku Fransoa Olandu, koji se nije kandidovao za drugi mandat.
 
Izbore će obezbedjivati 50.000 policajaca i žandarma kao i 7.000 vojnika. Izbori se prvi put održavaju dok je na snazi vanredno stanje, uvedeno posle terorističkih napada 2015. Ove nedelje došlo je do napada u Parizu u kojem je poginuo policajac, a ranjene tri osobe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet