Horgoš: Oko 120 migranata i dalje štrajkuje glađu

U pograničnom pojasu kod Horgoša danas se nalazi oko 120 migranata, koji i dalje štrajkuju glađu i zahtevaju od Mađarske da ih pusti da uđu u zemlju, što mađarska vlada izričito odbija kao mogućnost.

Dvoje migranata je, zbog zdravstvenih problema, u bolnici u Subotici.

Oko 13.30 onesvestio se još jedan migrant, a na licu mesta nije bilo nikoga od medicinskog osoblja koje bi moglo da pomogne, zbog čega je reporterka Bete pozvala hitnu pomoć. Tokom jučerašnjeg dana dvoje migranata je kolabiralo, a jedan je dobio epileptični napad.

Migranti, uglavnom iz Pakistana i Avganistana, ne uzimaju hranu, već piju samo vodu, sede na livadi u blizini granice u kišnim kabanicama i sa plastičnim kesama na glavi, zbog kiše koja povremeno pada. Državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević izjavio je ranije danas da 124 migranata štrajkuje glađu na Horgošu i ocenio da je kapija Evropske unije (EU) verovatno zatvorena za njih.

"Ti ljudi nemaju nikakvu šansu da dobiju azil u Mađarskoj. To im je jasno rečeno. Oni će posle određenog vremena morati da podnesu ili zahtev za azil u Srbiji ili da se odluče na povratak u zemlju odakle su došli", kazao je Ivanišević. Dodao je da kapija Srbije nije zatvorena ni za koga ko želi da zatraži azil.

Orban: Granica prema Srbiji hermetički zatvorena


Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je zadovoljstvo aktuelnom zaštitom granice prema Srbiji, ocenivši da je ona "hermetički zatvorena" za ilegalne migrante.

On je, nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom u Budimpešti, istakao da niko više ne može, zahvaljujući nadzoru u kojem učestvuje 8.000 vojnika i policajaca, ilegalno ući u Mađarsku.

Glavna tema razgovora dva premijera bilo je predstojeće učešće austrijske policije u zaštiti mađarsko-srpske granice.

Austrija će, kako je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, preneo Kern, uskoro uputiti 20 policajaca. Takođe je dodao da se razmišlja i o proširenju saradnje u ovoj oblasti uz uključenje vojske Austrije. Austrijski vojnici, prema njegovim rečima, mogli bi preuzeti humanitarni rad, to jest pomoći u uspostavljanju infrastrukture.

Dve strane su se usaglasile da treba uključiti i nevladine organizacije. Kern je podvukao da je podrška Austrije na mađarsko-srpskoj granici u saglasnosti sa Konvencijom o ljudskim pravima.

Orban je kritikovao Evropsku komisiju, istakavši da je zbog zahteva iz Brisela došlo do zatvaranja prihvatilišta za tražioce azila, zbog čega mnogi, odmah nakon podnošenja molbi, nestanu iz Mađarske. Mađarska, prema njegovim rečima, na osnovu aktuelnog zakona nema sredstva koja bi zadržala te ljude.

  • futog

    27.07.2016 07:16
    e
    Dosta je!Treba ih vratiti nazad ..dolaze iz zemalja gde nema rata.i jos napadaju neduzne ljude
  • Y

    26.07.2016 22:56
    Hocemo bolji život!
    Svi ga hoćemo. Ali, ako kreneš ka nekoj državi, prvo se zapitaj da li te tamo žele. Šta imaš da ponudiš za uzvrat za bolji život. Imaš li fakultet, specijalizaciju, da li si spreman da radiš fizičke poslove koje domaće stanovništvo izbegava? Da li si spreman da se inkorporiraš u kulturnu sredinu te zemlje? Ili ćeš da domaćima namećeš svoju veru, pravila, da im ZABRANJUJEŠ da slave Novu godinu (jer to tebi smeta), i ako te NE POSLUŠAJU da imaš pravo da im se svetiš? Jer su, zaboga, NEVERNICI! Kada ti daju hranu, vodu - nećeš, kada ti daju vlažne peškire da se zaštitiš od vrućine - nećeš. I podižeš pred fotoaparatima svoju decu, da bi izazvao sažaljenje, i vičeš: MORATE da me primite! A pri sebi nemate nikakva dokumenta (namerno)! Orban vam je lepo objasnio da ste u zajebu! I potpuno je u pravu! Višestruko ste zaslužili deportaciju onamo odakle ste i došli!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina