U srednjem Banatu 909 računa pod blokadom

Svaki šesti račun preduzeća i preduzetnika u Srednjobanatskom regionu, prema podacima Narodne banke Srbije, blokiran je.
"Novosti" pišu da se od ukupno 5.846 registrovanih računa, njih 909 nalazi u blokadi. Ukupno blokirana suma dostigla je skoro tri i po milijarde dinara, što je za dva odsto više nego krajem 2016. Posebno zabrinjava to što je neprekidno do 12 meseci blokirano 312 računa, a čak 597 i duže od godinu dana. 
 
Direktor Regionalne privredne komore Zrenjanin Momčilo Nikolčić, kaže da su visok iznos i izuzetno dug period blokade proizveli niz negativnih efekata.
 
"Pored ugrožavanja svoje likvidnosti, dužnici neplaćanjem obaveza primoravaju poverioce na kreditno zaduživanje za obrtna sredstva po skupim kamatama, čime direktno utiču na njihovu profitabilnost", kaže Nikolčić.
 
Srednjobanatski region je među rekorderima u državi po broju stečajnih postupaka. U Privrednom sudu u Zrenjaninu za proteklih deceniju i po otvoreno ih je čak 160, od čega 116 u preduzećima s privatnim kapitalom. 
 
Stanje u Srednjobanatskom regionu odraz je i visoko izražene nelikvidnosti privrede u čitavoj zemlji. Istovremeno, dokaz je hroničnog nedostatka potrebnog obrnutog potencijala za normalno funkcionisanje privrednih subjekata. Poznato je da je rok od 125 do 140 dana, dok je u zemljama EU sveden na svega 35.
 
Za Nikolčića je izuzetno važna primena Zakona o obaveznosti plaćanja, kako bi se rešio ovaj problem i kako bi se uvela primarna finansijska disciplina. Međutim, iako je zakonom predviđeno da gradovi svoja plaćanja obavljaju u roku od 45 dana, dešava se da preduzeća koja su odradila svoj deo posla na naplatu čekaju i po nekoliko meseci. Osim toga, većina plaćanja među preduzećima obavlja se u rokovima koji su od dva do tri puta duži od zakonom propisanih 60 dana.
 
"Za nepoštovanje rokova predviđene su veoma visoke novčane kazne, ali nema primera o njihovom plaćanju, jer se zakon suštinski uopšte ne primenjuje. Ipak, ohrabruje to što se pripremaju nova zakonska rešenja sa strožim inspekcijskim nadzorom. To bi trebalo da doprinese efikasnijoj naplati dospelih potraživanja i podizanju likvidnosti na znatno viši nivo", zaključuje Nikolčić.
  • Jasmin

    11.04.2017 22:39
    Ko pogodi, odakle je ministar privrede Goran Knezevic ima pivce od mene.
    Takvi vode drzavu, sutra ce svet.
    "Sta li ce svet reci?" - Nusic.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina